X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

48 de ore pentru demisia guvernului

29 sep. 2014,, 14:38   Politică
6251 10
Foto: noi.md
Igor Dodon i-a îndemnat pe deputaţi să susţină moţiunea de cenzură împotriva actualului Guvern.

Azi dimineaţa s-au scurs 48 de ore din momentul cînd liderul socialiştilor, Igor Dodon, i-a îndemnat pe legislatori să susţină moţiunea de cenzură împotriva actualului Guvern.

Motivul pentru înaintarea moţiunii de cenzură l-au constituit ultimele acţiuni ale coaliţiei de guvernare, care a promovat un „pachet” din 7 legi, care ţin de sfera energetică şi cea financiar-bancară, agricultură şi operarea de amendamente la bugetul de stat, făcînd acest lucru prin excludarea Parlamentului şi asumîndu-şi „răspunderea” în faţa organului legislativ.

Încă în timpul şedinţei Parlamentului, Igor Dodon a supus criticii acest gest, amintindu-i prim-ministrului Leancă şi preşedintelui Parlamentului Corman despre faptul că articolul 106 al Constituţiei RM presupune astfel de acţiuni doar în privinţa unei singure legi, şi nu în cazurile de votare „la pachet”. Deputatul-socialist a menţionat că PSRM va sesiza în această privinţă Curtea Constituţională.

Cu o zi mai tîrziu, socialiştii au organizat o acţiune de protest împotriva acestei încălcări evidente a legislaţiei Moldovei, iar liderul socialiştilor şi deputatul parlamentar, Igor Dodon, a adresat deputaţilor următorul mesaj:

„Situaţia a demonstrat că Guvernul se consideră mai cu autoritate decît Parlamentul, care este responsabil pentru elaborarea şi adoptarea legilor în ţară. Totodată, acţiunile Guvernului, care este corupt şi se ocupă de delapidări şi „spălări” de bani, sînt ilegale şi intră în contradicţie cu dispoziţiile Constituţiei RM”.

„Fac un apel către cei care se consideră drept opoziţie parlamentară. Mai avem la dispoziţie 48 de ore pentru a demonstra că nu se poate să calci în picioare statalitatea moldovenească”, a declarat Igor Dodon. Socialiştii au pregătit un proiect de moţiune, care a fost semnată de cei trei reprezentanţi ai PSRM în Parlament. Pentru adoptarea moţiunii de cenzură împotriva Guvernului este nevoie de semnăturile a cel puţin 33 de deputaţi.

Totuşi, în ciuda unei încălcări evidente a legislaţiei, nici un reprezentant al partidelor de guvernare şi nici unul din aşa-zisa opoziţie comunistă nu a acceptat să se alăture iniţiativei respective.

„48 de ore de la elaborarea proiectului au expirat. Cu excepţia socialiştilor, în Parlament a lipsit o careva altă opoziţie. Comuniştii şi-a arătat faţa adevărată. Voronin joacă (dansează” după regulile care i-au fost scrise de oligarhi şi eurounionişti”, a spus în final preşedintele PSRM.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?