X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Alexandr Lukaşenko: Moldova nu are şi nu va avea probleme economice cu Belarusul

25 sep. 2014,, 13:15   Economie
3729 2
Foto: dni.ru
Moldova nu are şi nu va avea probleme economice cu Belarusul, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă la Chişinău, preşedintele Republicii Belarus, Alexandr Lukaşenko.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a numit principala prioritate a Minskului oficial "integrarea integrărilor".

Potrivit lui Lukaşenko, el nu va admite crearea în spaţiul CSI a "zonelor de tensiune pe principiul economic şi linii de divizare".

"Vectorii diferiţi de dezvoltare ai Moldovei şi Belarusului nu sînt un obstacol pentru cooperarea Chişinăului cu Minskul. I-am spus personal lui Putin că poţi coopera pe bază bilaterală. Nu dramatizaţi în exces situaţia dată", s-a adresat el conducerii Moldovei.

Preşedintele Republicii Belarus consideră că odată cu semnarea de către Republica Moldova a Acordului de asociere cu UE "situaţia s-a schimbat calitativ".

"Asta e viaţa. Este concurenţă. Important e să nu dăunăm unul altuia. Acesta este principiul de bază. În situaţia dată există şi o oarecare conjunctură politică, dar trebuie de aşezat la masa de negocieri şi de ajuns la un consens. Dacă există încălcări – pentru ele trebuie să răspunzi. Dar în niciun caz nu trebuie create bariere artificiale", a subliniat Lukaşenko.

El i-a propus "noului său prieten Nicolae Vasilievici" (Timofti - "I") să vină în octombrie la Minsk, unde va avea loc un nou summit al şefilor ţărilor-membre ale CSI.

"Vă vom aştepta şi ajuta. Sînt convins că cu Belarusul veţi avea o colaborare fructuoasă", a spus Lukaşenko, menţionînd că "moldovenii sînt fraţi ortodocşi şi slavi".

"Cu toţii avem nevoie de sănătate, restul îl putem cumpăra", a spus Lukaşenko, care a propus să mergem împreună în Europa, în baza creării proiectelor comune.

"Deja cooperăm în domeniul asamblării tehnicii agricole şi troleibuzelor. Haideţi să mergem mai departe – să asamblăm autobuze. Iar apoi să le vindem în UE şi să împărţim banii. De ce nu? Avem şi alte domenii... De exemplu ramura petrochimică, producerea preparatelor medicamentoase", a propus preşedintele Republicii Belarus.

El a spus că volumul comerţului celor două ţări în 2013 de $360 milioane este insuficient, considerînd că în anii viitori poate fi atinsă cifra de $500 milioane şi chiar $1 miliarde.

"Haideţi să progresăm împreună. Avem nevoie de linii de producere comune", a îndemnat Lukaşenko.

La finele vizitei au fost semnate şase documente între diferite autorităţi ale Moldovei şi Belarusului, inclusiv Planul consultărilor între ministerele de externe pentru anii 2015-2017, Acordul interstatal privind extrădarea deţinuţilor, Planul de acţiuni pentru anii 2015-2016 de cooperare a Chişinăului cu Minskul.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?