Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

Tănase explică de ce Curtea a interzis desfășurarea referendumului

23 sep. 2014,, 11:01   Politică
3953 0
Foto: hotnews.md
Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, afirmă că modificarea Constituției nu poate fi realizată exclusiv la inițiativa unui grup de deputați și în mare grabă. Tănase a oferit explicațiile de rigoare, după ce ieri Înalta Curte a respins demersul PLDM și PLR, privind organizarea unui referendum în ziua alegerilor parlamentare, în vederea modificării procedurii de alegere a șefului statului.

„Actorii politici trebuie să acționeze în spiritul loialității față de Constituție, ei trebuie să înțeleagă că modificarea Constituției este o procedură care implică discuții și care nu o poți face peste noapte, cu votul a 27 de persoane. Constituția trebuie să rămînă un document rigid, iar alegătorii au dreptul să fie informați. Atunci cînd merg la alegeri, trebuie să știe ce votează”, a explicat Tănase în cadrul unui interviu pentru Unimedia.

Președintele Curții a ținut să precizeze că situația din 2010, atunci cînd referendumul de modificare a Constituției a avut totuși loc cu avizul instanței, este total diferită, față de inițiativa actuală. Potrivit lui Tănase, dacă atunci a fost înaintat un demers privind modificarea unui singur articol din Lega Supremă, în prezent, autorii inițiativei au cerut revizuirea a cinci articole, lucru care este inadmisibil.

„În 2010 am avut o situație total diferită. În momentul în care s-a dat avizul Curții, nu era stabilită data alegerilor – primul detaliu important. În 2010, textul proiectului legii viza doar problema alegerii șefului statului prin vot direct. Atunci s-a propus modificarea unui singur articol, iar acum – a cinci articole, ceea ce este inadmisibil”, a menționat Tănase.

Precizăm că pe 5 septembrie 2010 s-a desfășurat un referendum constituțional, în cadrul căruia alegătorii au fost chemați să se pronunțe asupra modificării procedurii de alegere a șefului statului. Circa 88 la sută dintre cei care s-au prezentat la urne s-au expus atunci pentru alegerea președintelui de către popor. Referendumul nu a fost însă validat din cauza prezenței reduse la vot.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?