Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

În cadrul primului Festival al Porumbului din Moldova a fost preparată cea mai mare mămăligă din lume (VIDEO)

18 sep. 2014,, 18:15   Economie
7767 0
Foto: noi.md
„Porumbul este unul dintre simbolurile Moldovei, de rînd cu barza albă, lozia și strugurele. Porumbul este regele cîmpurilor noastre, fiind prezent în mai multe produse de pe masa noastră. Porumbul de bună seamă este mîndria noastră”, a declarat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, la ceremonia de deschidere a primului Festival al Porumbului din Moldova, informează NOI.md.

„Porumbul nu este doar mămăliga noastră tradițională. El este prezent aproape în toate produsele de pe masa noastră: ne bucurăm de culoarea naturală a gălbenușului de ou, de gustul delicios al cărnii de pasăre, porc sau vită, pentru care porumbul este hrana de bază. Deja se dezvoltă rapid producția de etanol și a biomasei din deșeuri. Cu alte cuvinte, porumbul este pentru noi totul! De aceea am decis să instituim o sărbătoare anuală a acestei culturi, iar la prima ediție să batem recordul României și să preparăm cea mai mare mămăligă din lume cu o greutate de peste 500 kg”, a declarat Bumacov jurnaliștilor.

De menționat că data desfășurării Festivalului Porumbului a coincis cu împlinirea a 40 de ani de la crearea Institutului de Plante „Porumbeni”, cunoscut nu doar în Moldova, ci și peste hotare, datorită hibrizilor de porumb, ale căror semințe sînt exportate în Rusia, Belarus, Kazahstan. „Sînt convins că în scurt timp hibrizii noștri vor ajunge și în țările europene. Noi i-am propus comisiei europene de profil cîteva soiuri de hibrizi selecționate de savanții noștri. Acum așteptăm decizia europenilor și sîntem convinși că va fi una pozitivă”, a declarat directorul Institutului „Porumbeni”, Pintilie Pîrvan.

În timp ce mulțimea de oaspeți ai festivalului admirau obiectele de artizanat ale meșterilor populari și evoluția colectivelor artistice din raionul Criuleni, examinau tehnica agricolă de producție autohtonă și străină, pe cîmpurile experimentale ale institutului specialiștii Colegiului Cooperatist au preparat o mămăligă enormă. Astfel, mămăliga moldovenească a cîntărit 534 kg, depășind recordul anterior de 400 kg, care aparținea României. Pentru prepararea mămăligii au fost folosiți 380 de litri de apă filtrată, 154 kg de făină de porumb, 4 kg de sare și 3 kg de unt. De menționat că făina a fost de producție locală, din Criuleni.

Și, bineînțeles, în afară de mămăligă, oaspeții au putut savura friptură de porc, brînza și vin moldovenesc de calitate.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?