X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Opinie: SUA ar putea aplica faţă de Moldova o „abordare generală”

18 sep. 2014,, 16:45   Societate
5466 3
Foto: eurasianews.md
„Pentru a pune Moldova "pe calea cea dreaptă", în viziunea Washingtonului, faţă de ea s-ar putea aplica o "abordare generală: politică, cercetare, economie", a declarat joi vicedirectorul Institutului American din Ucraina, James George Jatras, în cadrul mesei rotunde "Chestiunea etnică şi lingvistică în Moldova în contextul Acordului de asociere". Evenimentul este organizat la Chişinău de Institutul American din Ucraina în cadrul Programului "IAU: Iniţiativa Parteneriatului Estic", relatează agenţia "Infotag".

Expertul a spus că acesta este un citat din articolul analistului american Robert Caplan "De ce Moldova a devenit de urgenţă importantă", apărut în publicaţia Stratfor din 16 iulie 2014.

Jartas a menţionat că Robert Caplan descrie Moldova, contrapunînd patrimoniul central-european al Habsburgilor (bun) cu cel al Rusiei (rău).

„În această analiză, grupuri întregi care locuiesc în Moldova, precum găgăuzii, sînt descrişi ca (!) "a cincea coloană". În încheiere, Caplan critică "inacţiunea" Occidentului, (adică a SUA) şi face apel ca autorităţile să aibă o abordare generală: politică, cercetare, economie", pentru a orienta Moldova "pe calea cea dreaptă". Avînd în vedere ceea ce s-a întîmplat şi are loc astăzi în Ucraina, este o cale foarte periculoasă şi provocatoare”, a apreciat James George Jatras.

În timpul discuţiei, el a amintit că sprijinul univoc al Moldovei faţă de Europa are loc în condiţiile în care chiar moldovenii înşişi nu sînt nici pe departe unanimi în ceea ce priveşte necesitatea de semnare a Acordului de asociere.

„Totuşi, se pare că adepţii Europei nu dau nicio atenţie obiecţiilor. Pentru aceştia, Acordul de asociere este nu doar un acord comercial sau un compromis între costuri şi beneficii. Mai degrabă, este o "opţiune civilizată" despre care poate exista o singură opinie corectă”, a menţionat expertul.

„În ochii adepţilor Europei, oponenţii Acordului de asociere nu sînt cetăţeni cu aceleaşi drepturi, care au o opinie diferită. Dezacordul lor este ilegal, opiniile – eronate. Mai mult, să pui la îndoială caracterul inevitabil al Acordului de asociere este, în general, condamnabil. Mai ales, din partea unor persoane care fac parte din comunităţi care vorbesc într-o altă limbă. Ei sînt trataţi ca cetăţeni de categoria a doua sau chiar din «coloana a cincea»”, a afirmat Jatras.

Concluzia savantului este că "o astfel de situaţie nu creează impresia unei metode sănătoase de desfăşurare a dezbaterilor într-o ţară atît de multinaţională precum este Moldova".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?