Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Vizita lui Vasile Bumacov la Moscova nu a dat niciun rezultat

18 sep. 2014,, 12:45   Economie
5137 2
Foto: noi.md
Vizita la Moscova a ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, nu a dat niciun rezultat. Oficialul nu a reuşit să convingă conducerile autorităţilor Rosselhoznadzor şi Rospotrebnadzor să anuleze interdicţia importurilor de produse pomilegumicole şi vinicole moldoveneşti în Federaţia Rusă, în urma stabilirii de către Moscova a unor noi condiţii de import pentru produsele respective.

Potrivit agenţiei "Infotag", după întrevederile cu responsabilii de la autorităţile sanitare ruse, Bumacov a comunicat că singurul bilanţ al întrevederii de la Rosselhoznadzor a fost promisiunea de a trimite experţi la Chişinău, care "să se convingă la faţa locului că fructele moldoveneşti sînt de cea mai înaltă calitate şi nu conţin substanţe chimice".

"Am constatat cu satisfacţie că autorităţile fitosanitare ruse înţeleg că importurile directe de mere moldoveneşti, nu prin terţe ţări, sînt în interesele ambelor părţi. La întrevederea cu şeful adjunct al Rospotrebnadzor-ului, Irina Braghina, au fost expuse argumente tehnice în favoarea anulării restricţiilor la livrările de vinuri şi conserve moldoveneşti în Federaţia Rusă. Dar nu a fost luată vreo decizie şi nu a fost stabilit nici un termen. Vom continua discuţiile la nivelul grupurilor de experţi", a relatat ministrul.

Rospotrebnadzor a interzis importurile de produse vinicole din Republica Moldova în luna septembrie 2013, sub pretextul că acestea nu ar corespunde standardelor de calitate. La mijlocul acestui an, aceeaşi autoritate a impus interdicţii şi la importul de conserve din fructe şi legume, iar Rosselhoznadzor – la fructe şi legume, invocînd necorespunderea acestora normelor de siguranţă.

Totodată, de la 1 septembrie Moscova a suspendat în mod unilateral regimul de liber schimb cu Republica Moldova pentru 19 tipuri de produse, după ce Moldova a semnat Acordul de liber schimb cu Uniunea Europeană. Chişinăul este nevoit să accepte noile condiţii, însă oricum nu poate face comerţ din cauza interdicţiei impuse de autorităţile sanitare ale Kremlinului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?