X 
Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4012

Obama: Ebola amenință securitatea întregii lumi

17 sep. 2014,, 14:00   Externe
4056 3
Foto: ziuanews.ro
Președintele american Barack Obama a chemat marți lumea "să acționeze rapid" în fața epidemiei de Ebola pentru a preveni infectarea altor "sute de mii" de persoane cu acest virus ce a făcut deja peste 2.400 de morți în vestul Africii.

"Aceasta este o epidemie care nu numai că este o amenințare pentru securitatea regională, dar este o potențială amenințare pentru securitatea globală dacă aceste țări se prăbușesc, dacă economiile lor suferă o implozie, dacă oamenii intră în panică", a avertizat Obama prezentând, la Atlanta, marile linii ale planului american de acțiune.

"Lumea are responsabilitatea de a face mai mult", a subliniat el, spunînd că Statele Unite sînt gata să joace un rol important în fața unei epidemii ce progresează "în mod exponențial".

Președintele, care a vorbit despre un proces "similar" în răspunsul american după cutremurul de pământ din Haiti în ianuarie 2010, a menționat în special crearea unui centru de comandă militar în Liberia pentru a sprijini eforturile în întreaga regiune, notează AFP.

El a anunțat de asemenea crearea unui pod aerian "pentru a transporta personalul medical și echipamentele mult mai rapid spre Africa de vest", precum și unei baze intermediare în Senegal pentru "a ajuta la distribuirea ajutorului pe teren mai rapid".

Potrivit unui responsabil, acest plan se va traduce prin trimiterea a circa 3.000 de militari americani în vestul Africii pentru a participa la construcția de noi centre de tratament, a oferi sprijin logistic și asigura formarea personalului sanitar.

Cea mai mare parte a eforturilor americane vor fi concentrate în Liberia, una dintre cele trei țări cele mai lovite de virus cu Sierra Leone și Guineea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?