Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Experții au examinat situația din sectorul bancar din Moldova

16 sep. 2014,, 10:00   Economie
3686 0
Foto: tv7.md
Experții economici și-au exprimat opinia privind situația din sfera bancară, în cadrul emisiunii „Politica” la canalul TV7, transmite NOI.md.

Analistul financiar Alexandru Savva consideră că, astăzi, „se duce o luptă pentru acapararea băncilor. Sectorul bancar înseamnă miliarde de lei. Eu nu vorbesc despre faptul că sînt banii lor. Dar posibilităţile lor influenţează asupra torentelor de bani. Cultura corporativă în bănci s-a diminuat. Iar totul a început din anul 2006”.

Și directorul Institutului Economiei de Piaţă, Roman Chirca, este de părere că situaţia din sectorul bancar nu este una simplă. „Sîntem în campanie electorală. Iar băncile sînt un bun, care deja au fost supuse atacurilor raider. Consider că, trebuie să se știe cine sînt proprietarii acestor bănci. Pînă cînd nu vom găsi posibilitatea de a crea în interiorul statului o instituţie care să reglementeze aceste probleme, atunci de fiecare dată în timpul campaniei electorale vom vorbi despre atacurile raider. În ceea ce priveşte apartenenţa sectorului nostru bancar, potrivit BNM, 70% din acţionari sînt străini. Însă acum apar actori noi pe piaţă. Este vorba de „Внешэкономбанк”, care deţine 20% din acţiuni. Iar aceasta este o bancă de stat din Federaţia Rusă, unde preşedintele este prim-ministrul FR Dmitri Medvedev. Şi acesta deja este, mai degrabă, un nou teren gravitaţional cu orientare geopolitică”, a precizat Roman Chirca.

În opinia expertului economic Victor Ciobanu, „avem un sistem bancar netransparent. Nu ştiu ce trebuie să se întîmple, pentru ca instituţiile noastre, care răspund pentru acest sector, în sfîrşit, să aibă o iniţiativă şi voinţă politică. Ultimele cazuri poartă și riscuri politice, cu atît mai mult, în ajunul alegerilor”.

Experții au comentat și ultima declaraţie făcută de Veaceslav Ioniţă referitor la Banca de Economii.

„Cred că investigaţia va fi folosită ca o pîrghie pentru presiune”, susține Victor Ciobanu.

„Dacă este să privim această schemă, atunci acţiuni ilegale aici nu sînt. Dar ca să vedem dacă este vorba totuşi despre scheme frauduloase, trebuie să fie deschis dosar penal şi să fie investigate toate chestiunile, ce gaj a fost ce bani”, susține Alexandru Savva.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?