Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Slusari: Compensațiile pentru producătorii agricoli au fost transformate în pîrghii de influență politică (VIDEO)

14 sep. 2014,, 11:00   Economie
6015 0
Foto: noi.md
„Regulamentul, publicat astăzi în „Monitorul Oficial” privind distribuirea compensațiilor de stat pentru producătorii agricoli în legătură cu sancțiunile rusești au fost transformate într-o pîrghie de presiune politică în ajunul alegerilor parlamentare ale țării. Acestea este cel mai prost din cele examinate”, a declarat pentru NOI.md, președintele Asociației Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari.

Interlocutorul a menționat că Guvernul a respins propunerile cîtorva asociații de producători agricoli, ce țin de recepționarea documentelor pentru achitarea compensațiilor pentru fructele, pe care fermierii nu le-au putut exporta în Rusia.

El a comunicat că soiurile de mere „Idared”, „Montuan”, „Jonatan”, „destinate” pentru piața rusă, astăzi sînt cumpărate în Belarus la prețul de cost – cite 2-2,5 lei pentru un kilogram. Pentru acești fermieri susținerea din partea statului ar fi tocmai la moment. Astfel, „statul a refuzat să încurajeze activitatea creierului în favoarea leneviei”.

„Deși noi am avertizat despre pericolul transmiterii către primării a obligativității de recepționare a documentelor pentru compensații, deși am demonstrat că cu aceasta trebuie să se ocupe filialele locale ale Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură (AIPA), guvernul a aprobat în final cea mai proastă variantă – organele locale, creînd astfel un întreg lanț birocratic”, a menționat expertul.

Nu mai puține îngrijorări trezește problema achitării compensațiilor pentru producătorii mici și mijlocii, cînd în lipsa transportului, ei au fost nevoiți să-și vîndă producția intermediarilor de mere. La fel ca și faptul dacă se vor considera trimise la procesare prunele pentru congelare sau sublimare. Iar cel mai important, va obține oare guvernul mijloacele necesare pentru achitarea acestor compensații.

„S-au acumulat multe întrebări față de Guvern, iar răspunsuri nu sînt, deocamdată”, a conchis Slusari.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?