Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Cheltuielile pentru ocrotirea sănătății au ajuns la 6 miliarde de lei (VIDEO)

12 sep. 2014,, 14:44   Societate
3744 0
Foto: noi.md
Pe parcursul celor zece ani de implementare în Republica Moldova a asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM), cheltuielile pentru ocrotirea sănătăţii s-au dublat, ajungînd la 6 miliarde de lei. Acest lucru a fost anunţat astăzi de către ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, la o conferinţă cu ocazia celei de a 10-a aniversări a sistemului AOAM în Republica Moldova, relatează NOI.md.

În anul 2010 a fost înfiinţat un fond de dezvoltare a furnizorilor de servicii medicale de stat. Ministrul a menţionat că de atunci, aproximativ 40 la sută dintre instituţiile de sănătate publică şi-au modernizat infrastructura şi echipamentele aferente.

În plus, în 2013 a fost implementat un nou sistem care oferă posibilitatea de finanţare în funcţie de numărul de pacienţi deserviţi şi complexitatea serviciilor prestate.

«Republica Moldova a devenit un model pentru multe ţări care doresc să implementeze AOAM, cum ar fi Ucraina, Tadjikistanul, Mongolia. Chiar şi Rusia a adoptat o serie de mecanisme din ţara noastră. A rămas doar să ne concentrăm asupra schimbării mentalităţii populaţiei noastre – atît a personalului medical, cît şi a cetăţenilor. Este important să realizăm responsabilităţile de solidaritate faţă de acest sistem, care determină starea de sănătate a întregii ţări», a accentuat directorul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), Mircea Buga.

Potrivit acestuia, actualul sistem de asigurare medicală obligatorie acoperă aproape 90 la sută din necesităţile populaţiei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?