Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4031

Exportul mărfurilor moldovenești pe piața UE va fi facilitat

10 sep. 2014,, 16:35   Economie
3620 0
Foto: gov.md
Regimul de comerţ dintre statele Uniunii Europene şi Republica Moldova se va desfășura în regim preferențial. Executivul a aprobat în cadrul ședinței de astăzi două regulamente în acest sens, care țin de implementarea Acordului de asociere, notează NOI.md.

Este vorba de Regulamentul privind administrarea contingentelor tarifare la importul/exportul mărfurilor în/din Republica Moldova şi Regulamentul cu privire la eliberarea şi controlul certificatelor de origine preferenţială a mărfurilor.

Potrivit autorităților, primul regulament va asigura accesul mărfurilor moldoveneşti pe piaţa comunitară în regim preferenţial, ceea ce va oferi noi oportunităţi de comerţ pentru producătorii autohtoni. De menţionat că mărfurile din UE vor putea fi importate în ţara noastră în limita contingentelor prevăzute, care au fost stabilite pentru a asigura echilibrul necesar pe piaţa internă. De asemenea, Regulamentul conţine prevederi care vor duce la transparentizarea exporturilor. Astfel, asigurarea evidenţei cantitative a contingentelor tarifare în mod electronic va reduce riscul de eschivare de la plăţile vamale, iar publicarea datelor privind cantităţile disponibile pentru import în regim on-line va contribui la îmbunătăţirea condiţiilor pentru mediul de afaceri.

Potrivit hotărîrii Guvernului, Serviciul Vamal se abilitează cu funcţia de gestionare a contingentelor tarifare pentru importul și exportul mărfurilor, iar autorizaţiile pentru import și export la anumite grupuri de mărfuri specificate în regulament se eliberează de Camera de Licenţiere.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?