Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Rasmussen: Pentru Rusia nu este profitabilă o cursă a înarmării cu NATO

10 sep. 2014,, 16:30   Externe
4241 9
Foto : polit.ru
Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu constituie o amenințare pentru Rusia, deoarece nu încearcă o izolare sau o 'încercuire' a ei, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-un interviu publicat miercuri de ziarul economic Kommersant, citat de publicația ucraineană Zerkalo nedeli.

'Suntem adepții principiului că fiecare țară are dreptul suveran de a-și construi propria politică de securitate și de a lua decizii cu privire la apropierea de o alianță sau alta. Acest lucru este valabil și pentru vecinii Rusiei', a afirmat Rasmussen.

Alianța Nord-Atlantică tinde mai degrabă la relații de parteneriat cu Rusia decît la raporturi de rivalitate, a subliniat el.

'În planul securității, vă pot garanta că NATO nu reprezintă nicio amenințare pentru Rusia. Dacă Moscova este chiar amenințată, aceste pericole provin din alte regiuni', a mai spus Rasmussen, subliniind că Moscova a obținut o mulțime de beneficii în urma extinderii Alianței spre Est.

'Eu cred că extinderea NATO și UE a fost în beneficiul Rusiei pentru că am creat o zonă de securitate, stabilitate și prosperitate în Europa Centrală și de Est', a afirmat liderul blocului nord-atlantic, recomandînd autorităților de la Moscova, sceptice în această privință, să privească la volumul schimburilor comerciale și de investiții derulate de Rusia cu țările din regiune.

În același timp, Rasmussen a îndemnat Rusia să-și cheltuiască banii pe modernizarea industriei și nu pe arme.

'Va fi o risipă absolută de resurse, deoarece Rusia va investi fonduri semnificative și eforturi într-un răspuns militar la o amenințare imaginară. Aceasta va fi o opoziție față de un inamic care nu există. Mult mai eficient ar fi de cheltuit aceste resurse pe modernizarea industriei Rusiei și dezvoltarea societății sale', a estimat secretarul general al NATO.

În interviul pentru Kommersant, citat de numeroase media ruse și ucrainene, Rasmussen a reiterat că Rusia este implicată direct în destabilizarea situației din Ucraina, iar armata rusă se luptă pe teritoriul ucrainean.

'Asistăm la o agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. Rusia atacă Ucraina. Rusia a anexat ilegal Crimeea', a spus el, menționînd că, în situația actuală, unele țări membre NATO manifestă o preocupare reală în legătură cu propria lor securitate, avînd în vedere că Federația Rusă și-a anunțat dreptul de a interveni în treburile altor state sub pretextul protejării intereselor minorității vorbitoare de limbă rusă.

La replica ziaristului de la Kommersant, potrivit căruia Moscova a negat implicarea trupelor sale în Ucraina, Rasmussen a subliniat: 'Suntem siguri 100% că armata rusă luptă în Donbas'.

În același timp, el a subliniat că nu percepe Rusia ca pe o amenințare directă la adresa securității statelor membre ale Alianței. 'Aceasta se datorează faptului că avem o apărare colectivă foarte puternică. Rusia și orice alt potențial atacator știe că un atac asupra unui stat membru NATO este considerat un atac asupra întregului bloc. Cred că acest lucru are un efect foarte puternic de descurajare', a remarcat Rasmussen.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?