X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Promisiuni false sau la ce speră Kievul

10 sep. 2014,, 01:25   Externe
7583 7
Foto : ruvr.ru
Țările NATO neagă informațiile privind intenția lor de a furniza arme Ucrainei. Ieri, însă, consilierul președintelui Poroșenko, Iuri Luțenko, a spus că Norvegia, Polonia, Italia, Franța și SUA sunt pregătite să pună la dispozția Kievului arme moderne.

Experții se întreabă acum: Luțenko și-a luat dorințele drept realitate sau el a dezvăluit chiar un secret?

Anunțul că cinci țări membre NATO - Italia, Norvegia, Polonia, SUA, Franța - au promis, la summitul Alianței Nord-Atlantice din Țara Galilor, să furnizeze arme moderne Ucrainei a fost făcut duminică de către consilierul președintelui ucrainean Iuri Luțenko pe pagina sa de Facebook. Ceva mai devreme, o declarație similară a făcut, într-un interviu pentru BBC, însuși președintele Poroșenko, prezent și el pe 5 septembrie la summitul NATO. Subliniind că „este o informație confidențială”, Piotr Poroșenko nu a spus despre ce țări este vorba, dar a confirmat că s-a ajuns la un acord cu privire la furnizarea de arme de înaltă precizie Kievului.

După ce consilierul lui Poroșenko a oferit mai multe detalii, membrii NATO au încercat să se justifice. Reprezentanții oficiali ai Poloniei, Italiei, SUA și Norvegiei au declarat deja că nicio decizie cu privire la furnizarea de arme nu a fost făcută publică în cadrul summitului și că s-a discutat doar despre unele oportunități și acordarea de ajutor financiar.

Cel mai probabil, declarația făcută de Luțenko a fost pentru „auditoriul intern”, adică pentru cetățenii Ucrainei, consideră expertul Ajdar Kurtov. „Cînd cineva pierde bătălia, precum e cazul autorităților de la Kiev, atunci sunt folosite dezinformările, minciunile și denaturările de fapte pentru a demonstra propriului popor obținerea anumitor succese. Niciun succes, niciun progres nu a fost observat pe frontul economic sau politic al Kievului. Prin urmare, tactica autorităților ucrainene este cea a răspîndirii în spațiul informațional a unor date false”.

Cu toate acestea, nu putem exclude că autoritățile de la Kiev au făcut publică întîmplător informația secretă și, în acest fel, i-a pus pe aliații săi într-o situație dificilă. În orice caz, Ucraina a dovedit încă o dată ca nu este un partener de încredere. În acest context, și mai puțin plauzibile sunt declarațiile făcute de același Iuri Luțenko, potrivit căruia țara va primi fonduri de investiții de multe miliarde din SUA, Germania, China și Franța. Și chiar nu are nicio legătură cu faptul că armistițiul semnat pe 5 septembrie între Kiev și forțele de autoapărare din sud-estul țării nu garantează deocamdată o pace pe termen lung.

Economia Ucrainei nu este în stare să atragă investitori, subliniază Ajdar Kurtov. „Actuala situație economică din Ucraina este foarte gravă. Grivna s-a prăbușit și a atins noi minime față de dolar. Au scăzut brusc rezervele valutare. Agențiile internaționale de evaluare, inclusiv Standard & Poor’s, prognozează că PIB-ul Ucrainei va scădea cu peste 7% la sfîrșitul anului. În aceste condiții, este puțin probabil ca cineva să vrea să facă investiții riscante. Astăzi există multe alte țări în care situația economică este mult mai favorabilă pentru investiții”.

Chiar și Fondul Monetar Internațional, care anterior oferea generos împrumuturi Ucrainei, se află într-o dilemă. Kievul are nevoie de noi tranșe, dar va fi oare capabil să întoarcă datoriile? În situația actuală nu există niciun fel de garanții.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?