X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Businessmenii italieni încep producția de nuci în Găgăuzia

8 sep. 2014,, 18:00   Economie
5603 1
Foto: vfkuse.md
Investitori din Italia intenționează să înceapă producția de nuci în Găgăuzia, informează NOI.md. Perspectivele cultivării culturilor nucifere pe teritoriul autonomiei au fost discutate la întîlnirea başcanului Găgăuziei, Mihail Formuzal, cu investitori italieni Giovanni Zanzi și Valliere Alberto.

Başcanul a menţionat că este la curent cu colaborarea strînsă a investitorilor italieni cu antreprenorii găgăuzi. Potrivit lui, astăzi, datorită muncii lor, Găgăuzia are şanse să devină regiune-pionier la introducerea noilor soiuri nuci cu perspective, dar și a altor culturi. Mihail Formuzal a menţionat că autoritățile autonomiei au adoptat, ceva mai devreme, un program de susţinere a cultivării culturilor nucifere și a livezilor, pentru că acestea sînt domenii în care trebuie atras un număr mare de oameni. "Din 160 de mii de locuitori ai UTA Găgăuzia, aproximativ 25 de mii se află în străinătate, iar noi vrem ca acești oameni să obțină un loc de muncă aici. În plus, nucile se numără printre produsele care nu sînt supuse vreunor restricții, iar cererea pentru ele este mare peste tot în lume", a precizat bașcanul.

Giovanni Zanzi, la rîndul său, a subliniat că investitorii italieni au avut ocazia să se convingă că terenurile agricole din Găgăuzia sînt o zonă ideală pentru cultivarea nuciferelor. "Ne putem considera pionieri în cultivarea plantelor agricole. Compania noastră are 100 de ani, iar faptul că ne aflăm astăzi aici este o mare onoare pentru noi", a subliniat el.

De remarcat faptul că pe 5 septembrie, la Comrat a avut loc un seminar cu tema "Noile tehnologii în producția culturilor nucifere", la care au fost examinate problemele legate de soiurile de nuci de selecţie italiană și franceză, tehnologiile de cultivare a acestor soiuri în condițiile regiunii noastre. S-a discutat, de asemenea, despre posibilitățile și condițiile de achiziționare a materialului săditor de perspectivă și subvenționarea unor noi plantații de culturi nucifere. La seminar au participat oameni de știință din Italia și specialiști în cultivarea culturilor nucifere, precum și başcanul Găgăuziei, Mihail Formuzal, dar și specialiști ai Direcției Generale a Complexului Agroindustrial din Găgăuzia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?