X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Punctele vamale sînt modernizate pentru ca în curînd … să dispară (VIDEO)

5 sep. 2014,, 11:30   Societate
6500 1
Foto: noi.md
„Dacă mai ieri asemenea noțiuni ca declarația electronică, procedura simplificată sau analiza riscurilor era doar prevăzută de Codul vamal, atunci astăzi acestea sînt niște elemente normale ale activității unui serviciu vamal modern”, a declarat în cuvîntul de salut șeful Serviciului Vamal al MAI al Republicii Moldova, Tudor Balițchi, informează NOI.md.

Recent, Serviciul Vamal a împlinit 23 de ani de la fondare. Cu această ocazie, la Vama Leușeni cunoscutul colecționar Petru Costin și-a inaugurat expoziția elementelor vestimentare ale vameșilor din aproape toate țările lumii, precum și a conducătorilor Serviciului din momentul declarării independenței Moldovei.

Oaspeții numeroși au putut face cunoștință cu echipamentul, cu care sînt înzestrate în prezent punctele de trecere a frontierei de stat. Iar angajaților departamentului le-a fost prezentată noua uniformă, care o vor îmbrăca în timpul apropiat.

În cadrul festivităților a fost prezentat un film despre dezvoltarea Serviciului în ultimii ani. E remarcabil faptul că din 15 puncte vamale existente pînă în 2010, au rămar doar șapte, unde activează 2 mii de persoane.

Șeful Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, a menționat că în urma reformării instituției, anul trecut, Serviciul a adus contribuții la buget în valoare de 14 milioane de lei – cu 90 % mai mult decît în 2009.

„Aș vrea ca peste cîțiva ani să rămînă doar clădirile și nimic mai mult, ce ne-ar aminti de această frontieră, care ne separa de Uniunea Europeană. Atunci noi nici nu vom observa că traversăm rîul Prut”, a menționat premierul Iurie Leancă.

„Eu am traversat nu o dată frontieră moldo-română prin acest punct de trecere, așa că știu din propria experiență cît de bine și calitativ s-a dezvoltat Serviciul Vamal al Moldovei”, a spus ambasadorul României în Moldova, Marius Lazurcă.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?