X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Producătorii de zahăr nu ştiu ce să facă – să rîdă sau să plîngă (VIDEO)

3 sep. 2014,, 10:57   Economie
6784 11
Foto: noi.md
Producătorii de zahăr şi cei de sfeclă de zahăr, precum şi procesatorii sînt nedumeriţi. Ei nu ştiu ce să facă – să se bucure de recolta mare de materie primă sau să plîngă, calculînd prejudiciile inevitabile din cauza pierderii tradiţionalelor pieţe de desfacere în Federaţia Rusă. Această concluzie putea fi făcută în urma reuniunii conducătorilor principalelor întreprinderi din domeniu, informează NOI.md.

„Fermierii au crescut anul acesta o roadă bogată ca niciodată de sfeclă de zahăr, conform calculelor preliminare – peste 1300 de mii de tone, fapt ce ne permite să prognozăm o producţie de 170 de mii de tone de zahăr. Însă bucuria este umbrită de modificările condiţiilor de export a zahărului din Moldova în Rusia. Taxa vamală de $360 pentru o tonă de produs face zahărul nostru necompetitiv.
Totodată, vreau să amintesc că consumul intern de zahăr scade anual şi constituie astăzi mai puţin de 70 de mii de tone. Cota exportului în UE este de 36,4 mii de tone. Unde vom comercializa cele 65 de mii de tone rămase nu se ştie”, a declarat în cadrul unei şedinţe directorul executiv al Uniunii Producătorilor de Zahăr din Moldova, Raisa Bejan.

Directorul financiar al ÎM „Südzucker Moldova” SA, Octavian Armaşu, a pus la îndoială faptul că compania va putea valorifica cota oferită, nemaivorbind de majorarea ei. Potrivit lui, acest fapt este legat şi de recolta bogată obţinută în Europa. Totodată, unele modificări în legislaţia zahărului din Uniunea Europeană au permis reducerea serioasă a preţului la această producţie. În plus, mai sînt şi subvenţiile serioase ale UE în această ramură.

Viceministrul Economiei, Octavian Calmîc, a propus diversificarea urgentă a pieţelor, însă a recunoscut că posibilităţile sînt minime.

„Aceeaşi piaţă din Belarus este reglementată de stat, totodată, acolo a fost permis importul zahărului din trestie. Iar cheltuielile de transport pentru vînzările în Kazahstan sau Africa de Nord, spre exemplu, ne vor „mînca” profitul”, a precizat funcţionarul.

În final, preşedintele Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari, a propus să fie votate şi transmise Guvernului pentru examinare posibilele măsuri îndreptate spre salvarea şi dezvoltarea celei mai importante ramuri ale economiei şi a sferei sociale. Printre acestea se numără și subvenţionarea producătorilor de sfeclă de zahăr, purtarea negocierilor cu potenţialii cumpărători, majorarea cotelor europene şi păstrarea timp de 5 ani a TVA-ului de 8% şi a actualei taxe vamale la importul zahărului în mărime de 75%.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?