Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

România promite să asigure în măsură deplină Moldova cu gaze naturale pînă în anul 2019

1 sep. 2014,, 13:15   Economie
3582 4
Foto: noi.md
Către anul 2019, România va putea acoprei în totalitate necesitățile Republicii Moldova în gaze naturale, informează NOI.md. Declarația a fost făcută de președintele României, Traian Băsescu, la adunarea anuală a diplomației române, care s-a desfășurat la București. Șeful statului vecin a precizat că acest lucru va fi posibil în cazul creării infrastructurii respective și dacă România va explora cu succes rezervele de hidrocarburi de pe platoul Mării Negre.

Traian Băsescu a amintit că pe 27 august a fost dat în exploatare gazoductul Iași-Ungheni prin care România va putea livra Moldovei, la etapa actuală, nu mai mult de 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale pe an. Pentru sporirea volumului de gaze naturale livrate este necesar de construit conducta Ungheni-Chișinău, precum și două stații de comprimare pe teritoriul României.

Președintele român a mai spus că este important de asigurat cît mai curînd interconectarea sistemelor electrice ale celor două țări, ceea ce va permite României să livreze energie electrică în Moldova. Șeful statului român a amintit că capacitățile de producție îi permit României nu doar să-și acopere necesitățile interne, dar și să livreze energie electrică în Moldova.

Totodată, Traian Băsescu a menționat că proiectele privind interconectarea sistemelor electroenergetice ale României și Moldovei sînt foarte costisitoare, de aceea este extrem de important de obținut fonduri europene pentru realizarea acestora.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?