Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Majoritatea cetăţenilor Rusiei aprobă interdicţia importurilor de fructe moldoveneşti

29 aug. 2014,, 16:45   Societate
2892 4
Foto: zimaleta-tour.com
Trei pătrimi dintre cetăţenii Rusiei (78%) aprobă decizia Federaţiei Ruse de interzicere a importurilor de mere moldoveneşti, legume, lapte şi o serie de alte produse ucrainene. Astfel arată datele studiului "Asocierea Ucrainei, Georgiei şi a Moldovei cu Uniunea Europeană: impactul pentru aceste ţări şi pentru Rusia", realizat de Centrul de Cercetare a Opiniei Publice din Rusia.

Potrivit agenţiei "Infotag", în studiu se menţionează că doar 12% dintre participanţii la sondaj nu susţin aceste măsuri, iar 10% au ezitat să răspundă.

67% dintre cetăţenii Rusiei consideră că măsurile întreprinse sînt suficiente; fiecare al zecelea (13%) consideră că Federaţia Rusă ar trebui să întreprindă şi alţi paşi în replică la semnarea Acordurilor de asociere cu UE, iar 9% dintre respondenţi sînt de părere că acţiunile autorităţilor Rusiei sînt exagerate.

Majoritatea cetăţenilor Rusiei (60%) au auzit că Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat acorduri cu UE (18% sînt bine informaţi, iar alţi 42% au auzit, dar nu cunosc amănunte). Peste o treime dintre respondenţi (38%) au aflat aceasta abia în timpul sondajului.

61% dintre cei intervievaţi au ezitat să enunţe eventualul impact al semnării acordurilor pentru Moldova, Ucraina şi Georgia. Iar cei care şi-au formulat pronosticurile, cel mai des au estimat că efectele vor fi negative (12%). O parte dintre respondenți (6%) au declarat că situaţia economică în ţările respective se va agrava. Alţii au afirmat că de acum încolo, aceste state vor fi dependente de Uniunea Europeană şi SUA. Doar 2% presupun unele schimbări pozitive, iar 1% - concrete: relansarea economică, creşterea nivelului de trai al populaţiei.

65% dintre cei chestionaţi sînt convinşi că relaţiile Rusiei cu Moldova, Ucraina şi Georgia se vor înrăutăţi ca urmare a semnării Acordului de asociere cu UE. Şi doar 3% cred că se vor produce schimbări pozitive. Fiecare al cincilea (21%) susţine că Rusia va coopera cu aceste ţări ca şi mai înainte.

Sondajul de iniţiativă general din Rusia a fost realizat în perioada 16-17 august, pe un eşantion de 1600 de persoane din 130 de localităţi, în 42 de regiuni, ţinuturi şi republici din Rusia. Marja de eroare nu depăşeşte 3,4%.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?