Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Leancă: Autoritățile moldovene au elaborat Planul „B”

29 aug. 2014,, 10:28   Politică
4671 5
Foto: noi.md
„Autoritățile de la Chișinău au pregătit un plan”B” în cazul sistării livrării de gaze naturale către Moldova, iar riscul că vom îngheța la iarnă este minim”. Declarația aparține premierului Iurie Leancă și a fost făcută în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, informează NOI.md.

Leancă nu a precizat în ce exact constă planul de rezervă al Guvernului, dar a menționat că autoritățile se pregătesc și vor putea veni cu detalii la acest capitol în maximum două luni. Șeful executivului se arată convins că „războiul gazelor” între Ucraina şi Federaţia Rusă este mai degrabă un mecanism de luptă politică decît o amenințare reală.

„Avem acest plan „B”, în cazul unui scenariu din care s-a vehiculat pentru la iarnă sau la toamnă. Din punctul meu de vedere, aceste declarații fac parte din arsenalul utilizat de ambele părți, deși Kievul este victimă clară. Ceea ce contează pentru noi, chiar și pentru situații ipotetice, noi ne pregătim. O spun cu maximă responsabilitate că șansele să înghețăm la iarnă sînt minime – avem soluții. Sîntem angajați în negocieri foarte serioase și în cel mult două luni vom avea răspunsuri punctuale la ce s-ar întîmpla dacă…”, a precizat Leancă.

Oficialul a anunțat că autoritățile urmează să completeze rezervele de păcură, pentru a asigura minimul necesar în eventualitatea sistării livrării de gaze. În acest scop urmează a fi alocate 100 de milioane de lei.

Totodată, premierul a ținut să precizeze că Republica Moldova va avea libertatea de a negocia prețul gazelor în maximum doi ani, cînd gazoductul Iași-Ungheni va deveni funcțional în totalitate.

„În doi ani nimeni nu ne va putea amenința că vom îngheța la iarnă. În doi ani vom avea această mare libertate de a negocia, vom putea cumpăra gazul sau de la ruși, sau de la români”, a explicat Leancă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?