Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Aceste găuri uriașe formate pretutindeni pe Terra (FOTO)

26 aug. 2014,, 00:50   Ştiinţă şi IT
11543 0
Ele apar in toate cele patru colturi ale lumii: din Statele Unite, America de Sud, China, Egips si, mai recent, in Siberia. Ele pot fi superbe, precum in Bahamas, sau devastatoare, ca in Guatemala.

Surse de speculatii privind natura lor, aceste "sink holes", care apar in mod regulat pe suprafata Terrei, nu au insa "origini" extraterestre.

Dimpotriva, cauza formarii lor este cat se poate de pamanteana.

Intr-un studiu publicat in revista Live Science, expertii americani in geologie au stabilit ca fenomenul apare cu precadere in zone unde solul este compus din materiale usor solubile in apa, precum calcarul.

Cînd "apa se acumuleaza fara a fi drenata spre exterior", se produce prabusirea: fie progresiv, fie destul de brutal, explica autorii studiului.

Daca unele gauri au doar cativa centimetri diametru, altele pot fi destul de impresionante si capabile sa "inghita" case intregi, asa cum s-a intamplat in 2007 si 2010 in Guatemala si, mai recent, in China.

Florida se numara, de asemenea, printre regiunile cele mai amenintate de formarea brusca a unor gauri imense. Potrivit unui articol aparut in The Atlantic in 22 august, cel putin trei astfel de gauri au fost detectate in ultimele luni.

Bahmah sinkhole, in Oman, peste 30 de metri adancime.

Xiaozhai Tiankeng, in China, are o adancime care depaseste 662 de metri.

Belize: Great Blue Hole are aproape 124 de metri adacime.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?