Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

NATO slăbește, încotro se îndreaptă NATO?

26 aug. 2014,, 00:07   Externe
5994 0
Foto : euronews.net
La începutul lunii septembrie, la summit-ul NATO din Wales, liderii mondiali ar trebui să reflecte în mod colectiv cu privire la viitorul alianței, afirmă într-un articol pentru The Washington Times, George. D.Gordon, purtătorul de cuvînt al Pentagonului în administrația lui George W. Bush, citat de InoPressa.

"NATO și-a atins scopul său inițial – nu a permis URSS să penetreze limitele Europei Occidentale, dar lumea de azi nu este mult mai sigură. Oriunde ai arunca privirea, o mulțime de amenințări mortale – de la grupările islamiste teroriste și perspectiva armei nucleare în posesia Iranului, pînă la consolidarea Rusiei, care intenționează să reînvie imperiul, avîntul Chinei și așa mai departe", - se spune în articol.

În pofida acestor provocări, majoritatea țărilor membre NATO sînt nemulțumite de obligația de a cheltui pentru apărare nu mai puțin de 2% din PIB, precum și nu au o viziune comună cu privire la doctrină, inclusiv definirea "amenințării comune". Pe ambele maluri ale Atlanticului tot mai tare răsună apelurile la izolaționism.

Autorul enumeră, care ar fi, în viziunea sa, "cheile de la viitorul NATO":

1. A împărți mai activ sarcinile comune. "Securitate colectivă" trebuie să fie colectivă, dar în cazul NATO, este în mare parte o recepție colectivă a banilor americani", - scrie autorul. Abrevierea ISAF -" International Security Assistance Force", care operează în Afganistan - în glumă se descifrează:" Am văzut cum luptă americanii".

2. "O politică mai chibzuită cu privire la Rusia". Bugetele de apărare a țărilor NATO depășesc de 10 de ori bugetul de apărare al Rusiei. Dar Putin "se comportă așa, de parcă situația ar fi inversă", scrie Gordon. El recomandă să fie extinse sancțiunile și să fie petrecute mai multe exerciții militare "în Georgia, statele baltice, Polonia și chiar în Ucraina de Vest". În același timp, NATO ar trebui să recunoască faptul că Rusia este îngrijorată de securitate internă (reducerea populației și creșterea rapidă a populației musulmane). "Cooperarea în spațiu și în lupta împotriva amenințării comune a islamismului radical îi poate calma pe ruși, insuflîndu-le că NATO nu le este dușman".

3. "Rezistența față de islamismul radical în țările lor și în străinătate". Potrivit autorului, cele mai multe țări subestimează riscul. NATO demult trebuie să recunoască că se duce un război împotriva civilizației occidentale.

4. Extinderea NATO. "Georgia, care a trimis 12 mii de militari în Afganistan, 11 mii în Irak și 160 în Africa Centrală deja face pentru securitate colectivă mai mult decît mulți dintre membrii NATO. Ea ar trebui primită în alianță fără întîrziere. Cînd Bosnia-Herțegovina și Muntenegru vor fi gata, acestea ar trebui să urmeze Georgia", - se spune în articol.

5. Globalizarea: "țările membre NATO ar trebui să fie pregătite pentru o prezență mai mare în lume, pentru a apăra libertatea".

"Pentru a păstra viabilitatea NATO trebuie să se adapteze la noile realități", - conchide autorul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?