X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

A fost publicată cartea lui Petru Şornikov „Moldova în Doilea Război Mondial”

22 aug. 2014,, 10:39   Societate
3902 2
Foto: newsmoldova.ru
În preajma aniversării a 70-a a eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă a fost publicată cartea doctorului în ştiinţe istorice, membrului primului Parlament al Republicii Moldova Petru Şornikov „Moldova în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”. Cartea a fost publicat în limba rusă.

Intervievat de „Infotag”, autorul a spus că „această carte este despre istoria popoarelor care au trăit pe teritoriul Republica Moldova moderne în anii 1941-1945”.

„Acum un an și jumătate a fost publicată versiunea acestei cărţi în limba moldovenească. Ediţia rusă a fost publicată într-o ediţie modificată. Ambele versiuni ale publicaţiilor sînt finanţate de o formaţiune politică. Aceasta este prima lucrare de acest gen din ultima treime a secolului şi nu întîmplător prima variantă a apărut în limba moldovenească”, a spus Şornikov.

Autorul a numit cartea „un argument în dezbaterea cu cei care falsifică istoria”.

„Am crescut într-un sat moldovenesc. Îmi amintesc orchestra noastră sătească de 25 de oameni. Aproape toţi erau invalizi. Doar doi dintre ei au servit în armata română, iar ceilalţi în cea sovietică, iar majoritatea s-au înrolat benevol. Nici unul dintre ei nu se numea român, ei erau moldoveni, care trăiau în propria lor ţară”, a subliniat Şornikov.

El a regretat că, după doar două generaţii au crescut tineri „neinformați şi lipsiţi de curiozitate”.

„Sper că cartea mea îi va ajuta să înveţe adevărul despre istoria atît a poporului moldovenesc, cît şi tuturor celor ce au trăit şi au luptat umăr la umăr în acei ani pe acest pămînt – găgăuzi, ucraineni, evrei şi ruşi”, a spus autorul.

Cartea a fost tipărită la Chişinău într-un tiraj de 1000 de exemplare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?