X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Întîlnirea cu Putin pune Kievul în fața unei alegeri dificile

22 aug. 2014,, 02:02   Externe
9440 0
Foto: zn.ua
Săptămîna următoare președinții Rusiei și Ucrainei se vor întîlni pentru prima dată în două luni, relatează The Wall Street Journal, citînd oficiali din ambele țări. "Se forțează o inițiativă diplomatică, care poate pune Kievul în fața unei alegeri: fie să continue campania militară împotriva separatiștilor pro-ruși sau să facă concesii Moscovei pentru a opri vărsarea de sînge", - cred jurnaliștii James Marson și Anton Trojanowski, citați de InoPressa.

Pe fundalul crizei umanitare răsună tot mai tare apeluri pentru încetarea focului - atît din Rusia, cît și din Europa. Dar politicienii și alegătorii ucraineni sînt sceptici cu privire la acordul de încetare a focului.

Orice ar fi, oficialii de la Kiev au declarat că întîlnirea de la Minsk din 26 august poate arăta calea spre un plan de pace, care va pune capăt insurgenței în estul Ucrainei. La reuniune, de asemenea, vor participa înalți oficiali ai UE, se spune în articol.

Kievul vrea ca Rusia să înceteze susținerea rebelilor, și declară că aceștia trebuie să depună armele înainte de începerea oricăror negocieri. "Rebelii spun că sînt dispuși să negocieze, dar nu vor depune armele. Își doresc ca Kievul să recunoască independența lor de Ucraina", - relatează publicația. În declarația Kremlinului nu se spune ce speră Putin să realizeze la Minsk.

Autorii articolului cred că Putin nu se abate de la "obiectivul său principal – menținerea Ucrainei pe orbita Rusiei".

Potrivit analiștilor și diplomaților, dacă rebelilor li se va permite să mențină controlul asupra unei părți a teritoriului din Donbas în schimbul unui acord de încetare a focului, partea de est a Ucrainei ar putea deveni peste noapte o altă zonă de “conflict înghețat”, care ar permite lui Putin să strice planurile Ucrainei de integrare euro-atlantică.

În cazul în care Rusia nu intervine deschis în luptă, “strategia Moscovei se va concentra pe asistența acordată rebelilor, astfel încît ei să lupte cu forțele de la Kiev pînă ce guvernul va repeta greșelile lui Miloșevici în Serbia (numeroase victime printre civili). Ucraina va ajunge într-un impas și va trebui să accepte un acord de încetare a focului, care va confirma înființarea unei noi puteri politice în zona de est a țării, un fel de Transnistrie.

Kievul nu vrea compromisuri. “În octombrie în Ucriana sînt alegeri parlamentare, iar societatea vrea ca pînă atunci separatiștii sa fie distruși”, - explică autorii.

Dar în timp, societatea va obosi de război. În plus, se apropie iarna, iar problema livrărilor de gaze naturale va deveni mai urgentă în relațiile cu Rusia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?