Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Căderea mistică a prețurilor la petrol

22 aug. 2014,, 00:05   Externe
7714 9
Foto: trends.md
Confruntarea forțelor de securitate din Ucraina cu rebelii pro-ruși din Donbas riscă să degenereze într-un război deschis între Rusia și Ucraina. În același timp Rusia este cel mai mare producător de petrol din lume. În Irak, care este al șaselea producător mondial de petrol, islamiștii obțin o victorie după alta, nu există un guvern eficient. În Africa de Vest – acolo unde se află cel mai mare producător de petrol african, Nigeria – se răspîndește Ebola. În Fîșia Gaza, care nu este un producător de petrol, e război.

"Acum cîțiva ani, un singur conflict de acest gen ar fi fost suficient pentru prețul petrolului să crească rapid, așa cum a fost, de exemplu, în timpul "primăverii arabe", în 2011, cînd prețul barilului a crescut pînă la $126 - scrie Frank Stocker în paginile ziarului german Die Welt, citat de InoPressa. -Acum, numărul de puncte fierbinți din lume a crescut, lumea a devenit mai turbulentă, dar prețul petrolului scade". Acest lucru, așa cum notează ziarul, îi surprinde nu numai pe consumatorii obișnuiți, dar și pe experți. De la începutul lunii iunie, cînd un baril de țiței Brent costa $115, prețul petrolului a scăzut pînă la puțin peste $100 per baril - care este, de fapt, minimul în ultimul an.

De ce se întîmplă acest lucru se poate înțelege, din ultimul raport al Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), care spune că "în ciuda conflictului armat din Libia, Irak și Ucraina oferta de țiței arată mult mai bine decît s-a anticipat anterior".

"Aceasta este o descriere modestă pentru o adevărată revoluție care a avut loc pe piața petrolului în ultimii ani", - continuă Stocker. Astfel, potrivit analistului șef al Citigroup, Ed Morse, "Statele Unite ale Americii singure produc o cantitate incredibilă de petrol, pe care anterior o importau". Din 2008 producția de petrol a SUA a crescut cu trei milioane de barili pe zi: alcătuind astăzi 8,5 milioane de barili pe zi. În anul următor, potrivit prognozei Agenției pentru Energie a SUA, aceasta va crește pînă la 9 280 000 de barili pe zi. Într-o mare măsură, aceasta se datorează unei noi tehnologii - freaking - care înregistrează un adevărat boom în SUA. Astfel, dacă previziunile vor deveni realitate, Statele Unite ale Americii nu doar vor ajunge la extracția petrolului Arabia Saudita, care produce 11,5 milioane de barili pe zi, dar concomitent vor reduce importurile.

Exemplul SUA îl va urma și Canada. Această țară, amintește Die Welt, dispune de o treime de rezervele de petrol din lume, după Arabia Saudită și Venezuela. "Acum, datorită noilor tehnologii de producție, cea mai mare parte a acestor rezerve poate fi extrasă rentabil din punct de vedere economic", - spune expertul Tom Nelson de la Investec Asset Management. Deocamdată Canada produce 3,5 milioane de barili pe zi, dar deja în 2025, acastă cantitate, potrivit lui Nelson, s-ar putea dubla, ca urmare țara va deveni unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume.

"Toate acestea sînt o veste foarte proastă pentru statele dictatoriale și conducătorii dubioși, care reuniți în OPEC, în ultima vreme au dictat lumii occidentale prețul petrolului", - conchide autorul. Ei, adaugă Die Welt, desigur, vor putea reacționa prin reducerea volumului de producție, așa cum au făcut în trecut, pentru a crește prețurile, dar de data aceasta, un astfel de mecanism nu va funcționa, deoarece Statele Unite și Canada vor fi în măsură să crească ușor producția proprie. Prețul petrolului va continua să scadă și în continuare - în ciuda războaielor și crizelor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?