Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Boțan susține ideea ca Găgăuziei să i se ofere cote în Parlament (VIDEO)

19 aug. 2014,, 12:48   Societate
3303 1
Foto: youtube.com
Analistul politic Igor Boțan susține ideea de a oferi autonomiei găgăuze cote în Parlamentul Republicii Moldova. Expertul și-a exprimat opinia în cadrul întîlnirii cu discipolii școlii de vară „Găgăuzia – autonomia tinerilor-2014”, notează NOI.md cu referire la Gagauzinfo.md.

Potrivit lui Boțan, Găgăuzia nu ar trebui să renunțe la participarea la alegerile parlamentare, deoarece scrutinul oricum va avea loc, însă opțiunile locuitorilor din autonomie nu vor fi luate în calcul la formarea organului legislativ.

Expertul consideră că decizia adoptată anul 1994 (acordarea Găgăuziei unui statut special în componența Republicii Moldova – n.red.) trebuie extinsă.

„Găgăuzia solicită o cotă în Parlament și eu susțin această idee, însă în acest caz trebuie modificat tot sistemul electoral din Moldova”, a precizat analistul.

Potrivit lui Boțan, „va trebui rezolvată și problema prezenței în Parlament a originarilor din Găgăuzia care locuiesc nemijlocit în autonomie. Numai astfel vor putea fi promovați în Parlament reprezentanții care real cunosc problemele cu care se confruntă regiunea și căile de soluționare a acestora”, a declarat Boțan.

În autonomia găgăuză deja al șaselea an consecutiv activează Școala regională de vară de orientare patriotică „Găgăuzia – autonomia tinerilor”. În acest an inițiatorii școlii au fost Uniunea Internațională „Urmașii Victoriei” și deputatul PCRM Irina Vlah.

În cadrul școlii de vară peste 100 de tineri cu vîrsta cuprinsă între 16 și 26 de ani, din 26 de localități ale autonomiei, au posibilitatea să se întîlnească cu politicieni, activiști, experți, politologi și analiști.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?