X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4027

Leancă: Asocierea Moldovei cu UE nu înseamnă renunţarea la neutralitate

18 aug. 2014,, 15:18   Politică
5275 7
Foto: noi.md
Asocierea cu UE nu are nimic în comun cu renunţarea la neutralitate, consideră prim-ministrul Iurie Leancă.

Potrivit agenţiei "Infotag", într-un interviu acordat postului de televiziune BBC, el a spus că Moldova trebuie să-şi păstreze neutralitatea.

"Trebuie doar să o demonstrăm, şi aici Rusia ar putea şi ar trebui să ne ajute, că neutralitatea nu este o garanţie, dar este o necesitate, care ar putea aduce stabilitate, predictibilitate şi securitate ţării noastre", a spus premierul.

Leancă nu este de aceeaşi părere cu vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care consideră că odată cu semnarea Acordului de asociere cu UE, Moldova "îşi schimbă fundamental statutul de neutralitate, iar pentru Moscova acest lucru este inacceptabil".

"Dmitri Rogozin declară multe lucruri şi una dintre problemele pe care le am e faptul că acesta discută cu noi prin intermediul unui cont de Facebook sau Twitter. Prefer, şi mereu am preferat, să am o comunicare directă, un dialog, un schimb de opinii", a spus Leancă.

„Faptul că vom deveni membri ai UE, şi încă avem mult pînă la acel moment, nu înseamnă că trebuie să ne schimbăm statutul de neutralitate. Nu are nimic comun”, a reiterat Leancă.

Premierul a menţionat că dacă Rogozin cu adevărat este "un mare fan al neutralităţii noastre, el ar trebui să ne ajute să scăpăm de Armata a 14-a din Transnistria".

Oficialul a recunoscut că Rusia "are un rol important, a fost, este şi va fi un partener important în eforturile noastre comune împreună cu Ucraina, UE, SUA şi OSCE pentru a găsi o soluţie politică a acestui conflict".

"Nimeni nu ignoră şi nu subestimează influenţa Rusiei, dar şi rolul ei. Singura mea solicitare către colegii ruşi este să schimbăm abordarea. Înţeleg că după 23 de ani de la căderea URSS este încă un proces dureros, încă învăţăm că sînt noi realităţi. Şi înţeleg că uneori nu este abordarea ruşilor de vină, cît emoţiile, care, din păcate, stau la baza unor decizii", a opinat Iurie Leancă.

Politicianul a spus că unele declaraţii ale lui Rogozin în privinţa Moldovei şi Transnistriei sînt "ofensatoare şi neconstructive".

"Nu zic că ignorăm sau neglijăm ceea ce zice domnul Rogozin. Dar încercăm să facem tot posibilul. În primul rînd, încercăm să nu dăm colegilor noştri ruşi motive pentru care situaţia s-ar putea înrăutăţi. Vrem să susţinem un dialog politic foarte activ. Vrem să se dezvolte comerţul bilateral. Cred că integrarea în UE ne va face mult mai previzibili, mai stabili şi mult mai siguri – lucru care serveşte nu doar intereselor noastre sau ale UE, dar şi relaţiilor noastre cu Estul", a punctat prim-ministrul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?