X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4006

Rablele cu numere străine

16 aug. 2014,, 07:00   Societate
9535 4
Foto: noi.md
Pe rețelele de socializare este discutată activ anularea limitei de 180 de zile de aflare în țară a automobilelor cu numere străine, cu condiția că proprietarii mașinilor, înregistrate în alte țări să achite vinieta – 100 euro pe an. De asemenea, ei sunt obligați să dețină Cartea Verde, transmite NOI.md.

Un agiotaj deosebit de mare a apărut printre jucătorii pieței și consumatori.

„Statul intenționează să se îmbogățească în urma încasărilor din vinderea vinietelor și a Cărților Verzi – versiunea oficială. În ce privește Cărțile Verzi, e puțin probabil, mai degrabă acestea deja vor veni cu mașinile. Reprezentanții companiilor de asigurare, vă rog să-mi spuneți dacă nu am dreptate”, a menționat bloggerul Vasili Iaroțki.

„Cred că aici nu banii aduc fericirea – alegerile parlamentare nu au fost anulate de nimeni și voturile proprietarilor auto fericiți, la fel. Cred că după alegeri toate acestea se vor schimba. Vreau să cred foarte mult. Și încă, eu nu înțeleg ce fel de putere avem, care schimbă regulile în timpul jocului. Încheiați anul fiscal, financiar, calculați nul buget, aprobați politica fiscală și introduceți modificări”, susține Vasili Iaroțki.

„Potențialii cumpărători își freacă mîinile de bucurie în urma reducerii cheltuielilor la procurarea rablelor de peste hotare. Caracterul național – pe degeaba. Negustorii ambulanți se bucură de o posibilă majorare a vînzărilor. Service-urile auto se bucură în așteptarea noilor partide de piese de schimb ieftine. Și doar dealerii au înțepenit în așteptarea stagnării pieței. Aici eu exagerez, pentru că dealerilor le este, în mare parte, indiferent.

Așadar, ce primește statul, pe scurt: 100 euro – vinieta pentru un an (impozitul pentru folosirea drumurilor). Ce pierde – acciza (de la 400 pînă la 1000 de euro), înregistrarea și punerea la evidență a automobilului, Cartea Verde, revizia tehnică și taxa pentru drumuri.

Ce înseamnă un automobil, introdus cu numere străine:
- Mașină mai veche de 10 ani (e real? Da, e real!);
- Mașina, pentru care statul nu a încasat o parte considerabilă a impozitelor și taxelor;
- Mașina care peste un an poate fi dată la piese de schimb, iarăși fără achitarea taxelor;
- Mașina, proprietarul căreia este foarte greu de identificat (sistemul de transmitere a procurilor);
- Și traditional, dar importanta, ecologie, mai exact, poluarea mediului;
- Securitatea în traficul frutier”, conchide Vasili Iaroțki.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?