X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

România promite Moldovei să-i reducă dependența de gazele naturale rusești în 3-4 ani

15 aug. 2014,, 08:30   Economie
4203 1
Foto: botosaninecenzurat.ro
România și Republica Moldova ar putea micșora dependența de importul de gaze naturale rusești în 3-4 ani, după începerea explorărilor zăcămintelor de gaze naturale din zona românească a Mării Negre de către companiile „ExxonMobil” și „Petrom”, transmite NOI.md. Potrivit presei de la București, o declarație în acest sens a fost făcută de premierul român Victor Ponta după ce a vizitat platforma maritimă „Ocean Endeavor” din zona românească de ape adînci a Mării Negre, unde companiile „ExxonMobil„ și „Petrom” efectuează foraje de explorare pentru zăcămintele de gaze naturale. Operațiunile se desfășoară la sonda „Domino 2” din perimetrul Neptun, situată la aproximativ 200 de kilometri în larg și la o adîncime de aproximativ 800 de metri.

La întoarcerea de pe platformă, Victor Ponta a declarat jurnaliștilor, la Tuzla, că România trebuie să își asigure o resursă proprie de gaze, în condițiile în care cel puțin pe termen scurt și mediu, dacă nu chiar lung, relațiile economice cu Rusia vor fi din ce în ce mai proaste. Oficiualul român a menționat că operațiunile de prospectare în Marea Neagra se desfășoară conform noului calendar. „Probabil pînă la sfîrșitul anului vom ști sigur dacă resursele descoperite sînt semnificative pentru ca România are nevoie să fie independentă energetic, acesta fiind scopul strategic al țării”, a declarat Ponta.

Oficialul de la București a subliniat că este important, de asemenea, ca România să se gîndească și la independența energetică a Republicii Moldova. Victor Ponta a amintit că pe 27 august împreună cu ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, va participa în Republica Moldova la ceremonia de dare în exploatare a gazoductului Iași – Ungheni, însă trebuie de avut și gaze naturale pentru a le livra în Moldova. „Noi avem obligația să ne gîndim la independența energetica pentru România și Moldova. Deci din acest punct de vedere explorările și investițiile pe care le fac Exxon și Petrom sînt esențiale pentru noi. Vorbim despre sume foarte mari numai în acest perimetru și în cazul în care rezultatele sînt bune vor fi investiții de peste un miliard de dolari”, a explicat Ponta.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?