Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Din cauza "președinților cu al doilea mandat" America a pierdut 40 ani

15 aug. 2014,, 01:15   Externe
5653 2
Foto: tv7.md
Dezamăgirea de politica Washingtonului a ajuns la cote fără precedent, susține într-un articol pentru Financial Times Lawrence Summers, ex-ministru al finanțelor al Statelor Unite. Congresul nu poate acționa, administrația Obama este criticată pentru ineficiență.

În această ordine de idei, Summers reamintește: în SUA al doilea mandat este, în general, o perioadă foarte dificilă pentru președinte și echipa lui. Autorul menționează cel de-al doilea mandat al lui George Bush Jr., Clinton, Reagan, Nixon, Eisenhower. Potrivit acestuia, toate sau aproape toate cele mai importante decizii ale acestor președinți au fost luate de ei în timpul primului mandat, iar al doilea termen a fost adesea marcat de scandaluri (punerea sub acuzare a lui Clinton, "Iran-Contras" - Reagan, Watergate –Nixon etc). În cazul lui Franklin Roosevelt, al doilea mandat (din patru) a fost cel mai nefericit din toată președinția sa.
În plus, în timpul primului mandat președinții depun un mare efort pentru a fi realeși.

Poate ar avea sens ca activitatea președintelui SUA să fie limitată la un singur mandat? Experiența istorică este un argument în favoarea acestei reforme, spune Summers.

Dar există un contra-argument: la finalul termenului liderul "pierde capacitatea de a influența alți activiști, promițîndu-le recompense și pedepse în viitor". Cu toate acestea, Summers consideră că acest efect al "raței șchioape" nu este atît de mare – mult mai puternică este "combinația toxică dintre automulțumire și oboseală după eforturi enorme cheltuite pentru realegere".

Toți președinții proaspăt realeși nutresc speranța de a învinge "blestemul celui de-al doilea termen", dar încă niciunul nu a reușit, conchide Summers. "Iar în secolul XX președinții realeși ne-au condus aproape 40 de ani. Reforma este iminentă", - concluzionează autorul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?