Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Trucul lui Putin cu convoiul umanitar a developat poziția Occidentului

15 aug. 2014,, 00:20   Externe
26594 31
Foto: segodnya.ua
Partea rusă a încercat să confere camioanelor cu ajutor umanitar, care au pornit în 12 august, de la o bază militară în apropiere de Moscova, spre granița cu Ucraina, aspectul cel mai pașnic. Toate camioanele au fost vopsite într-o culoare albă strălucitoare, iar șoferii au fost îmbrăcați în pantaloni scurți identici și șepci kaki, aducînd a curieri poștali. "Reprezentația nu a fost destul de convingătoare", - constată corespondentul revistei Time, Simon Schuster.

Înainte ca camioanele KamAZ să fi fost încărcate, Statele Unite și aliații săi au avertizat că convoiul rusesc este "un lup în blană de oaie", iar guvernul de la Kiev a declarat că nu-l va lăsa în țară.

"Ambele aceste reacții pot avea consecințe negative" - avertizează autorul. Scopul acestui convoi, probabil, este mai complex decît ajutorul umanitar, dar are mai mult de a face cu politica internă a Rusiei, și nu cu planurile sale militare. Problema este că în iulie proporția rușilor care sprijină intervenția în Ucraina, potrivit "Levada Center," a scăzut de la 40% la 26%. În același timp, numărul de susținători ai sprijinului umanitar pentru regiune din luna mai se menține la 90%. "Kremlinul, de regulă, nu ignoră o astfel de unanimitate," - a declarat directorul centrului Lev Gudkov.

"Pentru ce să aranjați o reprezentație publică atît de grandioasă cu aceste camioane, dacă doriți să transportați în secret arme sau să începeți un război?" – se întreabă Fiodor Lukianov, redactorul revistei "Rusia în politica globală".

"Așa că îngrijorarea Occidentului, din cauza acestui convoi de camioane pare exagerată" - recunoaște jurnalistul. Cu o zi înainte de trimiterealui, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat agenției de știri Reuters, că există o "mare probabilitate" a invaziei ruse deghizată ca o operațiune umanitară. Șeful adjunct al administrației prezidențiale din Ucraina, Valeri Cealîi, la rîndul său, a declarat că în cazul în care convoiul într-adevăr transportă ajutor umanitar, la trecerea frontierei el trebuie reîncărcat în camioanele Comitetul Internațional al Crucii Roșii.

"Imaginea unui asemenea blocaj în trafic va confirma narativul favorit al Kremlinului, - prezice corespondentul. - Pe de o parte - convoiul rusesc care așteaptă pentru a ajuta victimele războiului, pe de altă parte - armata ucraineană, care încearcă să-l oprească Toate avertizările Occidentului despre "calul troian" al rușilor, de asemenea, vor aduce a paranoie ușoară".

"Aceasta este o mișcare foarte inteligentă a lui Putin. Ea îi permite să developeze poziția Occidentului, - consideră Matthew Rojansky de la Centrul Wilson. - El indică la poziția extremă, potrivit căreia, orice acțiune a Rusiei este agresivă și contraproductivă".

În cele mai multe cazuri, această poziție a fost corectă, dar convoiul cu ajutoare umanitare pare a fi o excepție rară de la regulă. "Aceasta i-ar permite lui Putin să-și salveze imaginea în ochii electoratului, răspunzînd cerințelor societății de a trimite o misiune umanitară rusească în Ucraina. Acum aceasta pare imposibil fără utilizarea forței militare. A intrat acest lucru în planurile lui Putin sau nu, dar neîncrederea Occidentului l-a apropiat de aceasta", - conchide Schuster.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?