Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4011

Noi reguli de activitate pentru judecătorii de instrucție

13 aug. 2014,, 17:24   Societate
3175 0
Foto: gov.md
Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege privind numirea în funcție a judecătorilor de instrucție. Documentul reglementează și modul în care aceștia își vor exercita atribuțiile, relatează NOI.md.

„Este necesar de precizat care sînt condițiile exacte de numire în funcție și de suspendare a judecătorilor de instrucție, întrucît actuala lege nu conţine reglementări clare în acest sens, iar Consiliul Superior al Magistraturii se conduce de un Regulament aprobat la începutul anului trecut”, a precizat viceministrul Justiției Nicolae Eșanu în cadrul ședinței Guvernului.

Ministerul Justiției propune ca judecătorii de instrucție să fie aleși pe un termen prestabilit – de trei ani. Totodată, magistrații nu vor putea deține două mandate consecutiv, fapt care va aduce uniformitate în tot sistemul judecătoresc. Proiectul mai prevede o condiție de eligibilitate pentru numire, și anume experiența de cel puțin trei ani în calitate de judecător. Desemnarea în funcție a judecătorului va fi făcută de CSM, la propunerea președintelui de instanță.

Documentul vine cu reglementări ce se referă la judecătorii, vicepreședinții și președinții instanțelor de judecată, în privința cărora a fost aprobată fie hotărîrea Colegiului de evaluare privind eșuarea evaluării performanțelor, fie hotărîrea colegiului disciplinar privind eliberarea din funcție.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?