X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4015

Slusari: Prin decizia sa Guvernul favorizează indirect parazitismul (VIDEO)

13 aug. 2014,, 16:06   Economie
4691 0
Foto: noi.md
„Prin decizia sa de a compensa doar pierderile acelor producători de mere și prune care și-au dus marfa la procesare, Guvernul a pus în condiții inegale, a lezat interesele celor care caută posibilități de a-și vinde producția în formă proaspătă”, a declarat pentru NOI.md președintele Uniunii Republicane a Asociațiilor Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”, Alexandru Slusari.

Interlocutorul consideră că nu este corect să fie compensate doar pierderile celor care își dau producția la procesare. Astfel, Guvernul încurajează indirect parazitismul și nu stimulează absolut deloc fermierii să găsească orice posibilitate de a-și vinde marfa în formă proaspătă.

„Propunerea noastră a fost una clară: tuturor producătorilor, în special, celor de mere și prune, să fie compensate, respectiv, cîte 1,5 și 1,2 lei pentru un kilogram comercializat conform documentelor. Însă dacă Guvernul se teme ca nu cumva cineva dintre fermieri să se îmbogățească sau să nu vîndă merele cu 10 lei și să mai primească și compensație, atunci poate fi stabilit un plafon, de exemplu, de 3 lei”, consideră expertul.

În opinia lui, acest fapt nu doar ar stimula identificarea noilor piețe de desfacere a producției chiar și în aceste timpuri grele, fapt ce ar reduce și mai mult pierderile, dar și ar scoate presiunea de pe fabricile de conserve, ale căror capacități sînt limitate.

„Nu mai puțin important este și faptul că astfel Guvernul ar fi exclus agitația și rîndurile la punctele de colectare, precum și posibilitatea procesatorilor de a specula cu prețurile. Deja cunosc cazuri în care, aflînd despre compensații pentru producători, procesatorii au început să scadă prețurile de achiziție”, a accentuat Slusari.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?