X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Conducerea Găgăuziei a cerut autorităţilor Moldovei să-și revizuiască relaţiile cu Rusia

13 aug. 2014,, 11:45   Societate
4144 6
Foto: noi.md
Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) solicită autorităţilor moldoveneşti "să desfăşoare în regim de urgenţă negocieri cu conducerea Federaţiei Ruse şi să ia măsuri pentru reluarea relaţiilor comercial-economice cu Rusia".

În apelul APG, citat de agenţia "Infotag", se notează că "refuzul Federaţiei Ruse de a importa produsele vinicole, apoi fructele, legumele şi produsele din carne, iar în septembrie – trecerea unei noi certificări speciale pentru toate segmentele exportului moldovenesc va însemna închiderea aproape completă a pieţei din Rusia pentru Republica Moldova".

"Nu poţi crede experţii ce apreciază pierderile cauzate de închiderea pieţei ruse printr-o sumă fixă, pentru că în realitate pierderile sînt mult mai mari şi includ nu numai recolta şi profiturile în 2014, dar şi contribuţia de muncă şi timp, investiţiile făcute în timpul creşterii plantelor multianuale. De aceea, cauzele interdicţiei de furnizare a produselor agricole pe piaţa rusă doar acutizează procesele sociale şi economice din ţară. Marea parte a populaţiei este obligată să migreze din cauza lipsei locurilor de muncă, ceea ce privează ţara de potenţialul intelectual şi apt de muncă. Criza din agricultură va avea un efect în lanţ asupra sectoarelor de producţie, de comerţ şi bancar, sectorul serviciilor, iar consecinţele acesteia vor fi dezastruoase pentru economia Găgăuziei şi Republicii Moldova", au subliniat deputaţii.

Ei au numit "lipsite de sens şi infantile îndemnurile autorităţilor moldovene către producătorii din ţară să treacă de urgenţă la piaţa alternativă europeană, deoarece este imposibil pe termen scurt şi mediu de asigurat competitivitate egală cu produsele europene, care sînt subvenţionate şi susţinute de către statele lor".

"În cazul analizării posibilităţii de a exporta legume şi fructe din Moldova în UE, punerea ei în aplicare va fi imposibilă, deoarece numai perioada de certificare durează cel puţin opt luni. Astfel, şansele reale de a cuceri piaţa europeană cu produse din Găgăuzia şi Republica Moldova, în special pe termen scurt, sînt minuscule, iar promisiunile nejustificate ale Guvernului nu vor înlocui piaţa rusă reală şi deja cucerită", consideră APG.

Legislativul Găgăuziei este preocupat de faptul că "în loc să încerce să rezolve real problemele apărute, unii lideri ai ţării îşi bat joc de oamenii din Republica Moldova, propunîndu-le să consume toate produsele cultivate".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?