Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Ucraina: Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare și-a dat demisia prin Facebook

8 aug. 2014,, 16:06   Externe
3772 1
Foto : lenta.ru
Secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare, Andrii Parubii, și-a dat joi demisia din funcție, printr-o postare pe Facebook, confirmînd astfel zvonurile care circulau de la începutul săptămînii cu privire la retragerea sa din funcție, informează Unian și antena ucraineană a BBC.

'Mi-am dat demisia din funcția de secretar al Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare. Pe timp de război, consider inacceptabil să comentez cu privire la demisia mea. Voi continua să mă ocup de organizarea de ajutoare pentru front. În primul rînd, cu batalioane de voluntari. Împreună vom învinge agresorul rus. Slavă Ucrainei', scrie Parubii.

Președintele Petro Poroșenko a acceptat demisia sa, a informat ulterior, într-o postare pe Twitter, un purtător de cuvînt al șefului statului ucrainean, Sviatoslav Țigolko, asigurînd că acesta poate să-și continue cariera politică în echipa președintelui Poroșenko.

Experții estimează plecarea sa ca un semn al eliminării treptate de la putere a politicienilor care s-au ridicat pe valul EuroMaidanului, mișcarea populară care a condus la înlăturarea regimului condus de președintele prorus Viktor Ianukovici.

Unii observatori de la Kiev nu exclud ca Parubii să se coalizeze cu premierul Arseni Iațeniuk și cu președintele Radei Supreme (parlamentul unicameral), Oleksandr Turcinov în perspectiva alegerilor parlamentare anticipate din toamnă. Iațeniuk și Turcinov, lideri ai partidului Batkivșcina (Patria) ar intenționa să o înlăture de la conducerea formațiunii pe Iulia Timoșenko, care nu se bucură de prea multă simpatie în rîndul electorilor ucraineni.

Fost jurnalist, Parubii a fost o bună bucată de timp membru al Partidului Social-Național din Ucraina (de factură naționalistă) care ulterior și-a schimbat denumirea în Svoboda (Libertatea). În timpul evenimentelor din iarnă de la Kiev, Parubii a fost comandant al taberei de corturi din Maidan (piața centrală a Kievului) și s-a ocupat de securitatea manifestanților adunați în piață.

'În situația actuală, președintele (Poroșenko) încearcă să plaseze în posturi mai mult sau mai puțin importante persoane care pot fi 100% dirijate, așa ca în cazul miniștrilor apărării (Valeri Gheletei) și de externe (Pavlo Klimkin). Au existat probleme cu Iațeniuk, dar ele au fost pe moment rezolvate. Cu Parubii e diferit, el este omul care poate să spună 'nu'. El cu opiniile sale, cu trecutul său, în mod consecvent naționalist, nu putea fi cumpărat cu niciun fel de avantaje', a comentat expertul ucrainean Mihail Pogrebinski, șeful Centrului pentru studii politice și ale conflictelor din Kiev.

Plecarea acestuia relevă, în opinia sa, o slăbire a pozițiilor naționalismului radical în anturajul președintelui ucrainean.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?