Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Istoric: Evenimentele din Ucraina amintesc de situația de dinaintea Primului război mondial

7 aug. 2014,, 00:40   Externe
5717 2
Foto : regnum.ru
În zilele care marchează 100 de ani de la Primul război mondial, un profesor de la Universitatea Vytautas Magnus, politologul și istoricul lituanian Antanas Kulakauskas a declarat pentru postul de radio Žinių radijas, că ajunul războiului seamănă cu evenimentele actuale din Ucraina.

"Dacă să cauți asociații sau o similitudine cu evenimentele din trecut, situația actuală din Ucraina se aseamănă foarte mult cu cea care a fost înainte de Primul război mondial. Deși alții o compară cu situația de dinaintea celui de-al Doilea război mondial, nu este adevărat, cel puțin din cauza conceptelor ideologice", - a spus Kulakauskas. El a subliniat că ceea ce se întîmplă în estul Ucrainei, amintește de fragilitatea lumii.

"Vieți umane sînt irevocabile. Circa 65.000 de lituanieni au servit în armata Rusiei țariste, iar 46% dintre ei au murit. Și, desigur, victimele războiului, pentru că de la începutul anului 1915 s-au dat lupte și în Lituania", - a declarat Kulakauskas.

Potrivit istoricului, decizia de a începe războiul nu a pronosticat că acesta va fi unul mare, rapid și victorios pentru partea care l-a început. În cele din urmă, la asemenea consecințe dezastruoase nu s-a așteptat niciuna din părțile implicate în război.

"Europa înainte de război traversa o perioadă foarte frumoasă și frontierele puteau fi trecute la fel ca acum. Desigur, de aceasta puteau profita doar o mînă de oameni. Emigrarea era cunoscută deja atunci, doar într-o formă diferită. Ideile socialismului erau larg răspîndite și nu numai în Rusia. Din a doua jumătate a secolului al 19-lea era și naționalismul, deși britanicii pînă acum nu-l văd și nu vorbesc despre asta", - a spus Kulakauskas.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?