X 
Transnistria stiri: 1436
Preşedintele stiri: 4041

Expert: Guvernul din nou lovește în ai săi

7 aug. 2014,, 09:30   Economie
5690 2
Foto: noi.md
„Prin asumarea răspunderii politice în fața Parlamentului Guvernul din nou a luat o decizie deloc logică nici din punctul de vedere al bunului simț, nici de pe poziția beneficiului economic al țării”, a declarat pentru NOI.md directorul Combinatului de Articole din Carton, Serghei Ivancenco.

Interlocutorul a explicat că de producția și vînzarea ambalajului din carton gofrat în Moldova se ocupă SA „Combinatul de Articole din Carton” pe care îl conduce, precum și companiile „HORN” SRL și SA ”OLERO”. De mai mulți ani aceste firme solicită Guvernului să anuleze taxele vamale la importul materiei prime (hîrtie kraft, carton kraft etc.) care este procurată din România și este folosită la producția ambalajului din hîrtie și carton gofrat. Autoritățile însă refuză, inclusiv pe motiv că anularea taxelor vamale ar reduce acumulările la buget.

„Acestea sînt niște argumente îndoielnice, avînd în vedere că am fi putut reduce semnificativ costul produsului finit, fapt ce ar reduce prețul finit la marfa producătorilor și exportatorilor. Cu toate acestea, colectivul nostru de 200 de persoane a continuat să activeze, transferînd anual în buget pînă la 5 milioane de lei. Firmele «HORN» și «OLERO» transferă în buget 2,5 milioane de lei și 300 de mii de lei, respectiv. Însă decizia Guvernului a fost un șoc pentru noi”, a menționat Ivancenco.

Astfel, prin legea respectivă sînt anulate taxele vamale în mărime de 15% la importul de hîrtie și carton gofrat, perforat sau neperforat, adică la cartonul gofrat, care este un semifabricat pentru producția cutiilor din carton, fabricat de producătorii autohtoni. Totodată, este păstrată taxa la importul materiei prime din categoria mărfurilor care nu sînt produse în Moldova.

„Este exact la fel, dacă ai propune producătorilor noștri să nu cultive mere, ci să le cumpere în Polonia: ceva vom consuma aici, ceva vom ambala în carton românesc și vom vinde în aceeași Europă, or, în Rusia calea este închisă”, a afirmat antreprenorul.

„Prin această decizie Guvernul practic condamnă la faliment companiile autohtone care produc ambalaj din carton și asigură dezvoltarea financiară a companiilor străine. Rămîne doar de ghicit dacă este o scăpare comisă din grabă sau este vorba de un nou lobby în favoarea unor interese străine în detrimentul propriei țări”, a spus Ivancenco.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?