Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4024

Chivriga: Piața internă a Moldovei trebuie protejată de import

4 aug. 2014,, 18:00   Societate
3402 2
Foto: noi.md
Piaţa internă a Republicii Moldova trebuie protejată de diverse importuri, în special, a produselor agroalimentare, iar producătorii locali trebuie promovaţi şi în interiorul ţării, nu doar în afară. De această părere este expertul economic Viorel Chivriga, care a declarat pentru IPN că autorităţile de la Chişinău ar putea analiza posibilităţile de a impune taxe vamale similare în raport cu produsele din Federaţia Rusă, informează NOI.md

Expertul spune că ar susţine orice iniţiativă de protecţie a pieţii interne, dar toate măsurile trebuie să se încadreze în regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

„Sînt mai multe pîrghii de a face ordine pe piaţa internă. E absurd, deoarece sîntem producători agroalimentari, iar pe rafturile magazinelor găsim produse din Federaţia Rusă, dar şi din alte state, aici mă refer la lactate, la conserve din fructe, la sucuri. Trebuie să evaluăm rigorile sanitare, să vedem dacă toate produsele importate se încadrează”, a opinat Viorel Chivriga.

Producătorii moldoveni trebuie promovaţi chiar şi în ţară, deoarece e absurd să fie promovaţi în afară, iar în ţară ei să rămînă necunoscuţi. „Aceasta se referă şi la vinificatori, şi la industria de prelucrare, dar şi la industria mobilei şi industria chimică”, a adăugat Viorel Chivriga.

Cît ţine de acţiunile Federaţiei Ruse, în opinia expertului nu trebuie să se creeze panică, deoarece situaţia nu este chiar atît de disperată cum pare. „Cea mai mare tensiune va fi timp de o lună şi jumătate, cît avem produse perisabile, dar vom face faţă, vom pune la păstrare restul recoltei, fie aceasta va fi procesată, fie consumată pe interior. Aceste acţiuni servesc drept o lecţie pentru producătorii locali”, a mai spus Chivriga.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?