Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Experți: Economia moldovenească se reorientează spre piața UE

4 aug. 2014,, 16:23   Societate
4042 5
Foto: abcnews.md
Economia moldovenească prezintă semne de reorientare tot mai pronunțată spre piața Uniunii Europene. Cel puțin la această concluzie au ajuns experții Centrului Analitic Independent Expert-Grup, în urma unui studiu, care se referă la prima jumătate a anului 2014.

Astfel, în primele cinci luni ale anului curent, volumul exporturilor spre UE a crescut cu 22,5%, în timp ce exporturile spre CSI s-au redus cu 18,8%, față de anul precedent. În acest sens, 53,8% din exporturile Republicii Moldova s-au orientat spre piața comunitară, iar 31,8% - spre CSI. Datele raportului arată că în perioada similară a anului 2013, volumul exporturilor în cele două direcții au fost aproape la egalitate – 44,8% spre UE și, respectiv, 39,9% spre CSI.

Potrivit experților, pierderile cauzate de reducerea cu 35% a exporturilor de băuturi alcoolice și nealcoolice, urmare a restricțiilor aplicate de Federația Rusă, sînt compensate de creșterile exporturilor altor produse. Astfel, în ianuarie-martie, exporturile de cereale şi preparate pe bază de cereale au crescut de 3,1 ori, iar cele de hrană destinată animalelor – de 6,7 ori.

Cu toate acestea, economiștii de la Expert-Grup atenționează că există riscuri de încetinire a creșterii economice în viitorul apropiat. Perspectivele de creștere pentru lunile următoare rămîn influențate de înrăutățirea condițiilor economice din CSI, tensionarea relațiilor economice cu Federația Rusă și conflictul din Ucraina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?