X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Snegur: În Moldova sînt mulţi politicieni inteligenţi, ei doar trebuie găsiți

4 aug. 2014,, 09:00   Societate
3706 4
Foto: unimedia.info
Alegerea europeană a fost făcută de către Republica Moldova imediat după declararea independenţei, a afirmat într-un interviu pentru NOI.md primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. „Apropo, am scris despre aceasta în amintirile mele”, a menţionat el.

„După declararea independenţei, am expediat scrisori către Comisia Europeană, pe numele lui Jacques Delors şi al preşedinţilor ulteriori, că Moldova îşi alege acest vector de dezvoltare. În noiembrie 1999 a fost semnat primul acord de cooperare între Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Astfel, noul acord de asociere vine în locul celui vechi. Aceasta este o fază mai avansată. Şi eu, fiind cel care a promovat ideea respectivă, pot doar să mă bucur de succesele actualei guvernări”, a spus Mircea Snegur.

Întrebat despre acuzaţiile de corupţie la adresa guvernării actuale, fostul preşedinte a răspuns: „Am o atitudine extrem de negativă faţă de aceste scandaluri şi îmi fac griji. Guvernarea actuală a avut mai multe realizări pozitive, mai ales pe calea integrării europene. Şi este regretabil faptul că aceste scandaluri izbucnesc în ajunul unei etape noi, ceea ce nu poate duce spre bine”.

Mircea Snegur, de asemenea, a menţionat că cea mai dureroasă problemă pentru Republica Moldova este corupţia: „În acest context, tot timpul sîntem sub supravegherea organelor europene, care ne oferă consultaţii”.

Întrebat de ce marii corupţi nu sînt sancţionaţi şi duşi la închisoare, el a spus: „Nu pot da un răspuns concret de ce nu sînt trimişi după gratii. Înseamnă că sistemul nostru juridic încă nu este capabil să fie o putere independentă, aşa cum Constituţia Republicii Moldova stipulează separarea puterilor în legislativă, executivă şi judecătorească. Dar cred că treptat vom ajunge la aceasta”.

- Ce aţi face în această situaţie în locul preşedintelui actual?

- Aş proceda la fel ca şi atunci: aş cere organelor competente să ia măsuri în conformitate cu legislaţia în vigoare. Şi în acest sens, legislaţia noastră este bună.

- În opinia dumneavoastră, şeful statului nu dispune acum de suficiente împuterniciri pentru a rezolva această problemă?

- Nu spun asta şi nici nu vreau să spun, vorbesc numai despre mine însumi.

- Există oare vreun politician în Republica Moldova, care, în opinia Dumneavoastră, ar putea scoate ţara din această situaţie critică?

- În Moldova există o mulţime de politicieni inteligenţi care ar putea face acest lucru. Trebuie doar să-i găsim.

Mircea Snegur, de asemenea, şi-a exprimat punctul de vedere referitor la o posibilă soluţionare a problemei transnistrene. "Conflictul transnistrean ar putea fi soluţionat la masa de negocieri – acesta a fost motto-ul meu. Iar pentru a atinge un succes, este nevoie de întrevederi, discuţii, nu de două ori în opt ani, cum a fost în timpul unei preşedinţii, ci lunar, aşa cum a fost în timpul preşedinţiei mele. Am avut întrevederi lunare – o dată pe malul drept, altă dată pe malul stîng. Astfel, unele probleme se rezolvau, pentru că oamenii nu simţeau divizarea. Aceasta este prima modalitate. A doua, în care, de asemenea, cred, este că malul drept, mergînd pe calea integrării europene, trebuie să devină mai atractiv pentru malul stîng – acesta este cel mai important lucru. Este cea mai sigură cale şi cred că în acest caz nimeni nu se va putea opune".

Mircea Snegur este convins că la 20 de ani de la adoptarea Constituţiei, „Republica Moldova s-a împlinit ca un stat independent, democratic şi suveran, cu o economie de piaţă, este o ţară în care principala atenţie se acordă creării condiţiilor pentru respectarea drepturilor umane, în conformitate cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, la care a aderat Parlamentul, ales în 1990, chiar înainte de adoptarea Constituţiei. Desigur, ne dorim îmbunătăţiri în unele direcţii, ceea ce este un lucru rezolvabil. Însă Republica Moldova s-a împlinit ca stat”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?