Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Divinurile moldovenești vor accede mai ușor pe piața Ucrainei

2 aug. 2014,, 12:45   Economie
4104 0
Foto: sroki.net
Divinurile moldovenești vor accede mai ușor pe piața Ucrainei, relatează NOI.md. Acest subiect a fost abordat în cadrul întrevederii vicepremierului, ministrului Economiei, Andrian Candu, cu ambasadorul Ucrainei în Moldova, Serghei Pirojkov. Oficialii au discutat, de asemenea, perspectivele relaţiilor economice dintre Republica Moldova şi Ucraina la nivel regional, valorificarea comună a oportunităţilor pieţei UE odată cu crearea Zonei de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător cu UE, securitatea energetică, precum şi unificarea ratelor de acciz la unele produse.

Ambasadorul ucrainean a menționat că la data de 27 martie Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o lege potrivit căreia începînd cu 1 septembrie 2014 vor fi unificate ratele de acciz la divinurile de producţie ucraineană cu cele de origine de import, constituind astfel 70,53 grivne pentru 1 litru de spirt de 100%.

Se preconizează că unificarea ratelor de acciz va facilita accesul divinurilor moldovenești pe piața din Ucraina, va spori competitivitatea lor în raport cu divinurile ucrainești.

Anterior Moldova a indicat în repetate rînduri asupra caracterului discriminatoriu al ratelor accizelor la băuturile alcoolice tari în Ucraina, deoarece ratele la divinul de import erau de două ori mai mari decît la divinul local. Totodată, Ucraina considera că Moldova a introdus incorect taxele de mediu la mărfurile importate în ambalaj din plastic sau tetra pack, care i-au afectat pe exportatorii ucraineni de bere, sucuri și altă producție. Pentru soluționarea acestor litigii, inițial Moldova și Ucraina s-au adresat chiar la Organizația Mondială a Comerțului. Ulterior, cele două țări au convenit să înlăture barierele în comerțul bilateral și eliminarea taxelor de mediu la producția din Ucraina în ambalaj din plastic și tetra pack și a ratelor discriminatorii la accize pentru divinurile moldovenești.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?