Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Cum s-a format Terra. Model propus de oameni de ştiinţă

3 aug. 2014,, 00:00   Ştiinţă şi IT
8531 1
Foto : jurnalul.ro
Un grup de oameni de ştiinţă de la Southwest Research Institute, din statul american Texas, a creat un model care permite analizarea primelor momente - confuze încă - ale formării Terrei, în pline erupţii vulcanice şi ploi de asteroizi, scrie revista 'Nature'.

Condusă de Simone Marchi, echipa a dovedit să suprafaţa terestră a fost modificată de impactul şi efectele acelei prime perioade, ceea ce ar explica faptul că nu s-au găsit roci de atunci, relatează EFE, pe baza articolului menţionat.

Pămîntul s-a format în era geologică numită Hadean, care a început acum aproximativ 4,567 miliarde de ani şi s-a încheiat acum 3,8 miliarde de ani, cînd se consideră că a început era Arhaică. Majoritatea celor mai vechi roci descoperite sunt de acum 3,8 miliarde de ani.

Conform cercetătorilor, în urmă cu 4,5 miliarde de ani, Pămîntul şi Luna ar fi fost constant bombardate de asteroizi, aşa cum arată craterele lunare. Timpul şi intensitatea acestor impacturi cu asteroizi, precum şi efectele lor asupra evoluţiei terestre sunt mai puţin cunoscute.

Cu ajutorul unui model, bazat pe studiul Lunii, echipa de specialişti americani a ajuns la concluzia că 'puternicele impacturi au dus la transformarea scoarţei terestre, descoperire care ar putea contribui la explicarea lipsei rocilor terestre din Hadean, precum şi la modul de răspîndire a zirconului', cel mai vechi mineral cunoscut de pe Pămînt. Zirconul este cel mai vechi mineral cunoscut de om şi, totodată, cel mai frecvent mineral din scoarţa Pămîntului. El se formează ca produs primar în procesul de cristalizare din rocile magmatice, ca granit, şi în rocile bazice ca pegmatit sau sienit.

Se crede că sistemul solar s-a format în urmă cu peste 4,5 miliarde de ani, în interiorul unui mare nor de gaze şi praf, Terra constituindu-se atunci cînd o parte din această materie s-a solidificat. După aceea s-a format scoarţa terestră, care, după cum au constatat experţii, a suferit multe modificări ca urmare a numeroase erupţii vulcanice şi a altor fenomene.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?