X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 515

Britanicii au analizat disponibilitatea NATO pentru un război cu Rusia

2 aug. 2014,, 00:43   Externe
6538 7
Foto : topnews.ru
Comisia de apărare a Parlamentului britanic apreciază că riscul unui atac al Rusiei asupra unui stat membru NATO, în pofida faptului că rămîne slab, este real.

"Nu suntem convinşi că NATO ar fi pregătit să facă faţă acestei ameninţări", spune preşedintele acestei comisii.

Alianţa Nord-Atlantică nu este pregătită să se confrunte cu noi ameninţări din partea Rusiei, iar membrii alianţei militare externe se tem de lipsa unui consens politic, în ceea ce priveşte intervenţia imediată pentru a demonta un posibil atac, a apreciat o comisie parlamentară britanică din domeniul Apărării, potrivit The Guardian.

Mai mult decît atît, apreciază Comitetul de Apărare din Camera Comunelor a Marii Britanii, atît comandamentul NATO, structurile sale de control, abilitatea de a preîntîmpina şi avertiza, în timp util, potenţialele atacuri, cît şi starea de fapt a forţelor înarmate sunt deficitare.

Concluziile Comitetului vin într-un moment de maximă tensiune între Rusia şi Occident, în contextul în care, în Ucraina, au loc confruntări militare intense între forţele ucrainene de apărare şi rebelii proruşi, în apropierea locului unde s-a prăbuşit avionul Malaysia Airlines MH17, cu rolul de a împiedica, astfel, investigatorii şi observatorii internaţionali să deruleze operaţiunile de cercetare. În acest sens, Statele Unite ale Americii şi Uniunea Europeană au convenit să impună cele mai severe sancţiuni economice, de la Războiul Rece încoace, totodată, statele membre ale Grupului Celor Şapte (G7) declarînd, ieri, că sunt pregătite să intensifice nivelul costurilor pentru Rusia, dacă nu procedează la schimbarea politicii, în ceea ce îi priveşte pe separatiştii din Ucraina.

"Riscul unui atac al Rusiei asupra unui stat membru NATO, în pofida faptului că rămîne slab, este real. NATO a fost prea binevoitor, cu privire la ameninţările venite din partea Rusiei şi nu suntem convinşi că ar fi pregătit să facă faţă acestei ameninţări", a declarat Rory Stewart, preşedintele Comitetului de Apărare.

Avertismentul Comitetului de Apărare vine în acelaşi timp cu un alt raport întocmit de un grup alcătuit din foşti miniştri de Externe şi de Apărare, ruşi şi europeni, care nu exclud posibilitatea escaladării unui conflict armat, iscat pe neaşteptate, între Rusia şi forţele NATO şi solicită îmbunătăţirea comunicării între cele două părţi.

"Forţele militare ruseşti sunt staţionate în apropierea graniţei cu Ucraina, unde desfăşoară exerciţii militare. În acest caz, NATO a anunţat suplimentarea regimului de apărare din estul Europei", au declarat, în cadrul raportului privind controlul situaţiei de criză, în Europa, miniştrii Sir Malcolm Rifkind (fost secretar de stat în domeniul extern şi al apărării), Des Browne, fost secretar de stat al Apărării şi Igor Ivanov, fost ministru rus al Apărării.

"Rămînem profund îngrijoraţi... în faţa posibilităţii de escaladare a conflictului, ceea ce ar însemna punerea în pericol atît a celor din Ucraina, cît şi Europa", se specifică în acelaşi raport.

De asemenea, dacă ne uităm la cel mai recent conflict, un avion militar rusesc a reuşit să bruieze, în repetate rînduri, un distrugător american, aflat în Marea Neagră, de la o înălţime de doar 152 metri, fapt ce a atras numeroase acuzaţii privind nepăsarea şi lipsa de profesionalism a forţelor navale americane, scrie The Guardian. Moscova a procedat, astfel, întrucît nava americană ar fi depăşit termenul de staţionare, în Marea Neagră, stabilit în convenţia internaţională din 1936.

"În situaţia în care Ucraina se descurcă mult mai bine, din punct de vedere militar, există o dilemă, pentru Vladimir Putin, dacă să ridice sau nu miza. Este un cocktail periculos", a declarat Ian Kearns, directorul Reţelei de Conducere Europene, care a publicat raportul miniştrilor.

" Avînd în vedere această dinamică, este facil ca evenimentele să ia o turnură neaşteptată. Este o adevărată iluzie să credem că putem păstra, la infinit, situaţia sub control".

Pe de altă parte, potrivit Comitetului de Apărare din Camera Comunelor a Marii Britanii, NATO ar trebui să ia în calcul "generalizarea" termenilor, din cadrul articolului-cheie, în tratatul său de fondare, pentru a determina, astfel, o acţiune colectivă, în cazul în care un membru aliat este atacat. Mai mult, punctînd asupra ameninţării pe care o reprezintă termenii neconvenţionali precum "război ambiguu", excluderea cuvintelor de tipul "înarmat" este obligatorie, pentru ca NATO să poată să răspundă, efectiv, oricărui tip de atac.

"Evenimentele din Ucraina ne arată, în particular, abilitatea Rusiei de a paraliza, efectiv, un oponent, în urmărirea intereselor proprii, utilizînd o serie de instrumente, intervenind şi la nivel psihologic, prin informaţii neclare şi intimidări, prin masarea forţelor de care dispune", precizează membrii Comitetului.

Astfel, pentru a evita confruntarea cu un conflict armat, foştii miniştri consideră necesară revizuirea politicilor militare, în ceea ce priveşte regulile de intervenţie şi austeritate.

"Neclaritatea relaţiilor, pînă la catastrofa aviatică din Ucraina, din 17 iulie, scoate la iveală imprevizibilitatea Rusiei, în materie de ameninţări şi implicări, în astfel de operaţiuni asimetrice", a precizat Comitetul Apărării.

Cu privire la raportul întocmit de foştii miniştri, purtătoare de cuvînt NATO, Oana Lungescu, a anunţat că analiza va fi studiată cu atenţie şi că un "plan de acţiune" va fi discutat la viitorul summit NATO, în septembrie.

"NATO a adoptat deja măsuri de consolidare a apărării sale comune, în special pentru aliaţii noştri din Europa de Est, suplimentînd numărul avioanelor în spaţiul aerian, al navelor pe mare şi al exerciţiilor terestre", a precizat Oana Lungescu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?