Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Experiment: se introduce sistemul de învăţămînt dual

31 iul. 2014,, 10:00   Societate
3962 0
Foto: admiterea.md
Ministerul Educaţiei introduce la Şcoala Profesională nr.5 din Bălţi sistemul dual de formare profesională, în cadrul căruia elevii vor putea concomitent învăţa şi munci. Potrivit agenţiei "Infotag", care face referire la Ministerul Educaţiei, noul sistem va fi introdus pe 1 septembrie şi are loc în cadrul unui proiect realizat în comun cu întreprinderea germană Draexlmaier Automotive SRL.

La propunerea agentului economic, în planul de admitere al instituţiei au fost introduse în anul curent trei meserii noi pentru care au fost oferite 55 de locuri. Elevii vor fi instruiţi teoretic şi practic în săli de studiu amenajate în cadrul întreprinderii. De pregătirea profesională a elevilor se vor ocupa profesori de la Şcoala Profesională nr.5 şi angajaţi ai companiei. Elevii vor fi instruiţi în baza unui curriculum elaborat de "Draexlmaier" şi aprobat de Ministerul Educaţiei.

Pe lîngă bursa de studii, elevii vor beneficia de indemnizaţie de ucenicie din partea întreprinderii. Această plată constituie circa 65% din salariul de bază net al unui muncitor încadrat în întreprindere. Viceministrul Educaţiei Loretta Handrabura a menţionat că "alternativa duală va fi dezvoltată în anii următori şi în alte instituţii de învăţămînt în colaborare cu agenţii economici interesaţi".

"Această formă de studii este prevăzută şi în Codul educaţiei. Obiectivul de bază este adaptarea formării profesionale la necesităţile reale ale pieţei şi angajatorilor. această formă de studii va contribui la instruirea unui specialist profesionist, precum şi la angajarea tinerilor în cîmpul muncii. De asemenea, va contribui la creşterea locurilor de muncă", a spus Handrabura.

Proiectul de realizare a sistemului nou este la etapa pilot.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?