X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

UE va acorda Moldovei asistenţă în implementarea Acordului de asociere

30 iul. 2014,, 16:45   Societate
2522 0
Foto: trm.md
Uniunea Europeană va acorda ajutor Republicii Moldova în implementarea Acordului de asociere. Anunțul a fost făcut de Comisia Europeană (CE).

În comunicatul de presă al CE se menţionează că a fost luată o decizie de acordare a unui nou pachet financiar anual Republicii Moldova "menit să ajute instituţiile de stat, cetăţenii şi comunitatea de afaceri să beneficieze de avantajele Acordului privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană".

Comisarul european pentru extindere şi politica de vecinătate, Stefan Fule, a declarat că Acordul de asociere RM-UE „este un punct de reper important în relaţiile UE cu Parteneriatul Estic, precum şi în relaţiile cu Moldova”.

"Acordul se bazează pe valori fundamentale comune, menite să deschisă noi oportunităţi pentru apropierea politică şi relaţii economice puternice. Moldova are susţinerea noastră deplină în acest proces istoric şi important", a declarat comisarul european Fule.

Pachetul anual de suport pentru Moldova din partea UE este primul pachet de ajutor bilateral, acordat în cadrul Planului unic de ajutor, care stabileşte scopurile şi priorităţile strategice pentru viitoarea cooperare UE-RM pe anii 2014-2017. Astfel, în cadrul acestui pachet anual de ajutor UE acordă 101 milioane de euro.

Finanţarea este acordată prin intermediul Instrumentului european de vecinătate în cadrul a două evenimente. Primul se referă la sectorul finanţelor de stat din Moldova (37 mil. euro). Această sumă are menirea de a ajuta Ministerul Finanţelor şi Parlamentul în procesul de consolidare a bunei administrări, politicii fiscale eficiente, finanţelor de stata transparente şi responsabile şi sistemului de consolidare a managementului financiar de stat.

Al doilea eveniment se referă la Programul european de vecinătate pentru agricultură şi dezvoltare rurală a Republicii Moldova, ce prevede susţinerea agriculturii şi dezvoltarea rurală în sumă de 64 de milioane de euro. Finanţarea este acordată pentru stimularea dezvoltării mediului rural prin îmbunătăţirea dialogului politic concomitent cu sporirea competitivităţii agriculturii. O parte din asistenţă va fi acordată pentru dinamizarea dialogului dintre autorităţile centrale şi rurale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?