Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

Evgheni Șevciuk şi Dmitri Rogozin au discutat posibilitatea includerii Transnistriei în componenţa Novorossiei?

29 iul. 2014,, 15:31   Societate
4428 0
Foto: trm.md
Liderul Transnistriei, Evgheni Şevciuk, şi vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin au discutat posibilitatea includerii Transnistriei în proiectul "Novorossia". Potrivit agenţiei "Infotag", o astfel de presupunere a enunţat agenţia de opoziţie "Tiras" de la Tiraspol, comentînd rezultatele întrevederii celor doi demnitari, care se presupune că a avut loc pe 25 iulie în Crimeea.

"Întrevederea a avut loc cu uşile închise şi, posibil, nu ar fi fost reflectată în presă, dacă funcţionarul rus nu ar fi postat o poză în reţelele de socializare", comunică publicaţia.

Făcînd trimitere la surse din interior, "Tiras" afirmă că "politicienii au discutat mecanismele de stabilire a unor relaţii mai strînse în cadrilaterul: RPL-RPD-Crimeea-Transnistria".

"Potrivit experţilor, participarea Transnistriei este extrem de necesară pentru formarea Novorossiei "complete". Întrevederea în formatul Şevciuk-Rogozin a demonstrat o dată în plus unitatea Transnistriei cu Rusia în realizarea geostrategiei în direcţia Sud-Vest a CSI", menţionează "Tiras".

Presa ucraineană comentează activ această informaţie, subliniind că din partea autoproclamatelor RNL şi RND acţiunile de formare a relaţiilor mai strînse cu Transnistria vor fi coordonate de premierul interimar al RND, Vladimir Antiufeev, care un timp îndelungat a ocupat postul de ministru al Apărării al RMN.

În legătură cu această informaţie mulţi experţi consideră justificate acţiunile Ucrainei de înăsprire a controlului la segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, precum şi săparea şanţurilor şi edificarea structurilor inginereşti.

Directorul filialei din Odesa a Institutului Naţional de Studii Strategice, Artiom Filipenko, a declarat că "prin apariţia sa la Donbass, Antiufeev doar a intensificat atitudinea negativă din partea ucrainenilor faţă de Transnistria, care deja este privită ca un factor de pericol extern pentru Ucraina".

"Faptul că Vladimir Antiufeev a apărut în calitate de coordonator al organizaţiei teroriste "Republica Populară Doneţk" este dovada faptului că Rusia poartă împotriva Ucrainei un război nedeclarat. Pentru Antiufeev este doar o schimbare de post, la fel cum în 1991 a fost transferat din Letonia în regiunea transnistreană a Moldovei, unde a participat activ la crearea RMN. Se ştie, de asemenea, că Antiufeev a participat la anexarea Crimeii la Rusia", a menţionat politologul.

Filipenko consideră că sarcina lui Antiufeev în Donbass este "de a introduce o formă de ordine în acel haos ce domină în rîndurile teroriştilor locali, să creeze structuri de forţă eficiente denumite „ministerul de interne” şi „ministerul apărării”, să organizeze activităţi subversive în spatele trupelor ucrainene".

Politologul ucrainean este convins că "după înfrîngerea teroriştilor, care mai devreme sau mai tîrziu va avea loc, pe teritoriul regiunii vor rămîne agenţi de recunoaştere şi sabotaj".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?