X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Pomicultorii din nordul Moldovei acordă Guvernului şapte zile

29 iul. 2014,, 10:00   Societate
5797 3
Foto: noi.md
Pomicultorii din nordul Moldovei acordă guvernului Iurie Leancă şapte zile pentru a găsi piaţă de desfacere pentru comercializarea merelor recoltate în anul curent şi tradiţional vîndute în Rusia, a spus luni, în cadrul unei conferinţe de presă la agenţia "Infotag", secretarul de presă a grupului de inițiativă, Veaceslav Valco.

El a menţionat că scrisori-ultimatum au fost expediate, de asemenea, preşedintelui Parlamentului, Igor Corman, şi preşedintelui țării, Nicolae Timofti.

"Scrisoarea conţine trei cerinţe principale: convocarea unei şedinţe extraordinare a Parlamentului; adoptarea deciziei vizavi de crearea în Moldova a unei situaţii de forţă majoră; prelungirea termenului de rambursare a creditelor luate de fermierii moldoveni de la băncile din Moldova. Producătorii agricoli mai solicită anularea Acordului de asociere cu UE şi crearea unei comisii trilaterale UE-FR-RM de coordonare şi reglementare a tuturor problemelor din comerţul dintre Chişinău şi Moscova. De asemenea, statul trebuie să cumpere, din contul bugetului de stat, toată recolta fermierilor în baza unor preţuri fixe", a subliniat Valco.

Potrivit lui, această rezoluţie a fost aprobată la mitingul din Otaci de sîmbăta trecută, unde s-au adunat locuitori ai unor raioane din nordul Moldovei.

Agricultoarea Galina Meico a comunicat că în anul trecut a returnat băncilor doar sub formă de rate creditare 54 de mii de lei.

"Am plantat o livadă nouă şi am îngrijit-o timp de trei ani. Abia acum am început să strîngem o recoltă bună şi speram să obţinem venit. Timp de şase ani m-am aflat în Rusia la muncă pentru a cîștiga bani și a-i investi în propria afacere. Ţin să menţionez că doar irigarea, ca metodă agrotehnică, a costat familia 2 mii de dolari pentru un hectar. Ce să facem acum? Această întrebare o punem guvernării noastre", a spus Meico.

Ea susține că oamenii sînt îngrijoraţi de faptul că au obligaţiuni creditare faţă de bănci, nu-şi pot comercializa producţia şi nu ştiu ce îi aşteaptă mîine.

"Dacă autorităţile mint şi nici nu ne consultă în privinţa semnării unui document sau altul, atunci nu face nici doi bani... Oferiţi-ne posibilitatea de a locui pe pămîntul nostru, cu copiii noştri, daţi-ne posibilitatea de a munci şi supravieţui", a declarat agricultoarea, explicînd că oamenii cer reluarea exportului de fructe şi legume în Rusia.

Fermierul din raionul Ocniţa, Vitali Popovici, a subliniat că mai mult de o săptămînă pomicultorii nu vor aştepta.

"Tot anul am muncit, începînd cu februarie, pe cîmpurile noastre. Tăiere, dezrădăcinare, pulverizare – de la 8 dimineaţa şi pînă noaptea: nu avem timp să ne ocupăm de politică şi pălăvrăgeală la televiziune. Dacă Guvernul nu ne va ajuta, vom veni la Chişinău nu ca grup de iniţiativă, ca astăzi, ci împreună cu mii de agricultori, care se confruntă cu aceleaşi dificultăţi. Şi vom cere răspunsuri la întrebările noastre aleşilor poporului, care trăiesc din impozitele achitate de noi", a avertizat pomicultorul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?