Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3997

De ce nu poate demisiona președintele Putin

29 iul. 2014,, 00:10   Externe
9082 15
Foto : incomemagazine.ro
Doborîrea avionului malayisian a îngreunat și mai mult situația Rusiei, și așa destul de gravă după anexarea Crimeei, dar și a președintelui Vladimir Putin. Cum vor evolua lucrurile in continuare, ce ar putea face liderul de la Kremlin si cum va afecta criza ucraineana situatia interna din Rusia? Intrebari la care incearca un raspuns cunoscutul analist rus Stanislav Belkovski.

Inainte de toate, ultimele evolutii ale conflictului ucrainean arata ca vechea strategie a presedintelui Putin nu mai merge, afirma Stanislav Belkovski. "Pana la doborarea Boeing-ului, seful statului parea optimist, considerand ca inca mai poate crea o ruptura intre SUA si UE, evitand, astfel, sanctiuni sectoriale si, implicit, urmari mult mai grave pentru economia rusa. Pentru ca, ulterior, jucand pe divergentele dintre SUA si UE, sa incline balanta in favoarea negocierilor privind soarta Ucrainei. Acum situatia s-a schimbat radical. In primul rans, Putin are tot mai putine sanse de a se dezice de separatisti si, in al doilea rand, catastrofa aviatica a unit UE si SUA. De aceea, vechiul scenariul nu mai functioneaza", crede Belkovski.

Putin nu poate da înapoi

In opinia expertului, toate actiunile angajate de Putin de la momentul Crimeea au fost ireversibile. "Totusi, Putin a sperat ca va reusi sa inscrie evolutia lucrurilor pe un curs favorabil. Pana la caderea avionului a sperat asta. Acum, aceste iluzii s-au evaporat. Poate gresesc, dar cred ca pe chipul lui Putin se vad urme de insomnie", spune Belkovski, intr-un interviu acordat publicatiei electronice Gazeta.

Ce se va intampla mai departe? "Sanctiunile europene vor fi mai dureroase decat cele americane. Dupa care Rusia va intra in impas. Si nu este foarte clar ce va face presedintele in aceste conditii. Pentru ca nu poate da inapoi", afirma analistul.

Explicand ce inseamna "a da inapoi" in cazul lui Putin, Belkovski evoca dezicerea totala de insurgentii ucraineni. Daca ar proceda astfel, continua expertul, "Putin si-ar recunoaste, practic, propria infrangere, ceea ce, categoric, nu-i place".

Vor fi trimise, totuși, trupe în Ucraina?

Prin urmare, este posibil ca, inghesuit in colt si cu o tara blocata, practic, de sanctiuni drastice, Putin sa decida trimiterea de trupe in Ucraina.

"Sprijinita de separatiti, armata rusa va aplica lovituri punctuale, dupa care trupele se vor retrage. Potentialul militar al Ucrainei, care actioneaza acum in Donetsk si Lugansk, va fi distrus, iar respectivele regiuni se vor transforma in ceva similar Transnistriei - va fi Novorussia", estimeaza Belkovski.

Potrivit aprecierilor sale, fara a fi inevitabila, trimiterea de trupe va depinde de "gradul de duritate al sanctiunilor europene, in primul rand, si, in al doilea, de sansa ca Occidentul sa accepte deschiderea unei linii de dialog cu participarea lui Putin. Daca Occidentul va inchide toate portile, le va fereca si va refuza sa mai stea de vorba cu Rusia altfel decat prin in limbajul fortei, creste perspectiva unei reactii militare".

O revoluție în Rusia?

In conditiile date, spune Belkovski, Putin nu poate pleca. Indiferend de dorinta presedintelui, spatiul de manevra pentru o eventuala demisie s-a ingustat. In plus, subliniaza analistul, "Putin traieste intr-o permanenta stare de panica", se teme de nemultumirea oamenilor, de revolte si manifestatii, iar aceasta "spaima s-a accentuat dupa primavara araba care, dupa parerea mea,a fost principalul motiv al revenirii la Kremlin".

In opinia expertului, "o revolutie in Rusia devine posibila numai in cazul prabusirii lui Putin, a unei retrageri neasteptate. In acest caz vom asista, dupa toate probabilitatile, la o revolutie nationalista, care se va desfasura sub diferite lozinci. Nationalistul reprezinta cea mai ascunsa energie in Rusia", sustine Belkovski.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?