X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Parlicov exclude posibilitatea prezenţei aerului în gazele naturale rusești

25 iul. 2014,, 16:30   Societate
3277 1
Foto: noi.md
Fostul director general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Victor Parlicov, exclude posibilitatea prezenţei aerului în gazele naturale livrate Republicii Moldova. Astfel Parlicov, fiind solicitat de "Infotag", a comentat declaraţia ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, care a lăsat să se înţeleagă că Gazprom "introduce aer în gazele naturale exportate".

Victor Parlicov a menţionat că gazele naturale sînt furnizate Moldovei prin reţele magistrale, unde presiunea este de 55 de atmosfere.

"De ce echipament trebuie să dispui ca să pompezi ceva într-o ţeavă unde deja există o asemenea presiune? Mai mult, nu este atît de simplu să amesteci gazul cu aer – cei care cunosc bine chimia ştiu că în acest caz, se creează o probabilitate foarte mare de explozie. Teoretic, ar fi posibil, doar că este extrem de periculos şi nu cred că cineva îşi asumă acest risc. Chiar şi dacă se amestecă ceva, apoi mai degrabă ar putea fi azot, sau alt gaz, dar fără conţinut de oxigen", a spus Parlicov.

Potrivit lui, din conductele magistrale de gaze naturale care traversează ţara se alimentează nu doar Republica Moldova, dar şi ţările Uniunii Europene, respectiv "dacă ar fi anumite probleme, acestea imediat s-ar fi sesizat".

Fostul director general al ANRE consideră că, chiar dacă gazele naturale sînt amestecate, atunci acest lucru ar fi mai simplu de făcut pe teritoriul Republicii Moldova, în conducte de presiune mai joasă.

"Teoretic, putem admite că există posibilitatea conectării unor echipamente mai simple la aceste conducte de gaz, astfel încît să poţi introduce ceva în gazele naturale. Dar nu putem da vina pe Gazprom. Cu alte cuvinte, chiar dacă se introduc anumite substanţe străine, atunci ele nu se introduc în reţelele magistrale şi nu de către Gazprom, dar în reţelele de presiune mai joasă şi de către ai noştri", a spus Parlicov.

El a atras atenţia asupra faptului că încă în anul 2011 ANRE a aprobat în premieră Regulamentul cu privire la calitatea serviciului de furnizare, transport şi distribuţie a gazelor naturale, care oferă posibilitatea oricărui consumator care are obiecţii vizavi de calitatea gazelor naturale să-şi apere drepturile şi să fie compensat în cazul în care gazul nu corespunde standardelor prevăzute.

"Prin urmare, în conformitate cu acest Regulament, orice consumator are dreptul să solicite prelevarea probelor de gaze naturale pentru a stabili dacă acestea corespund sau nu parametrilor. Cel mai important parametru este capacitatea calorică de ardere a gazului sau, cu alte cuvinte, căldura generată în urma arderii unui metru cub de gaze naturale. Evident, dacă diferă componenţa chimică şi în loc de gaz este mai mult azot, atunci şi capacitatea calorică diferă", a relatat Parlicov, precizînd că, deşi nu poate garanta că gazele naturale corespund standardelor de calitate, pînă în prezent nu cunoaşte vreun consumator care să solicite verificarea calităţii acestora.

El susţine că şi în ţările în care factura pentru gaz vine per kilowatt-oră (kW/h) sau este calculată în jouli sau calorii – de facto contoarele instalate la consumatori oricum măsoară gazul în metri cubi.

"Fizica contorului nu măsoară gazul în gigacalorii, pentru că această posibilitate presupune cheltuieli foarte mari. În toate ţările contoarele măsoară gazul în metri cubi, dar în funcție de puterea calorică a gazului care este definită din timp, măsura fizică de metri cubi este transformată la facturare în calorii, gigacalorii, kilowatt-ore, iar consumatorii achită facturile în care sînt indicaţi anume aceşti parametri", a menţionat sursa citată.

Vasile Bumacov a declarat că "dacă Republica Moldova ar controla metrii cubi de gaze naturale pentru a vedea cît aer conţine acesta, atunci nici jumătate din gazul consumat nu ar trebui achitat".

Declaraţia ministrului vine ca reacţie la decizia Federaţiei Ruse de a impune restricţii la importul de fructe, legume şi conserve din Moldova pe motiv că "producătorii moldoveni nu respectă normele de marcare şi identificare a mărfii, iar greutatea indicată pe ambalaj nu corespunde realităţii".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?