X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

SUA vor continua să susţină agricultura Moldovei

24 iul. 2014,, 07:00   Economie
4001 3
Foto: fancylittlethings.com
SUA îşi menţine cu fermitate angajamentul de a sprijini agricultura Republicii Moldova, se menționează într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA în Republica Moldova, remis agenţiei "Infotag".

În document se menţionează că "recent, serviciul fitosanitar al Federaţiei Ruse a anunţat interdicţie la importurile de fructe şi legume proaspete şi conservate din Republica Moldova".

"Statele Unite ale Americii împreună cu Uniunea Europeană (UE) depune de cîţiva ani eforturi considerabile în vederea modernizării şi diversificării sectorului agricol din Moldova. Spre deosebire de abordarea Rusiei de a întoarce spatele, Statele Unite le oferă agricultorilor din Moldova instrumentele necesare pentru a putea concura pe pieţele globale, încurajîndu-i să profite de Acordul de liber schimb recent semnat de Moldova cu UE şi susţinînd astfel creşterea economică durabilă pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova", se subliniază în comunicatul de presă.

„Împreună cu cele 2,8 milioane anunţate mai devreme anul acesta, Statele Unite vor contribui cu peste 10 milioane de dolari la programe de dezvoltare economică în Moldova în 2014, cu un accent semnificativ pe competitivitatea sectorului privat în agricultură". Ajutorul include programe de sporire a competitivităţii internaţionale a agriculturii de valoare înaltă din Moldova, în special a merelor, strugurilor de masă, produselor cultivate în seră, piersicilor şi cireşelor”, se menționează în comunicat.

"De asemenea, sprijinim eforturile Moldovei de conformare cu regulamentele UE în cadrul Acordului de asociere recent semnat, inclusiv adoptarea standardelor fitosanitare sporite. Eforturile de asistenţă vizează instruirea producătorilor moldoveni în ceea ce priveşte tehnologiile de păstrare la rece a merelor şi strugurilor de masă, care să le permită extinderea termenului de valabilitate al produselor, un factor esenţial în minimalizarea risipei şi creşterea veniturilor. Mai mult decât atît, din 2011 Statele Unite ai investit 7,8 milioane de dolari în infrastructura postrecoltare pentru trei lanţuri agricole de valoare înaltă", se mai spune în document.

Ambasada SUA reiterează că "programul Compact al Corporaţiei Provocările Mileniului (CPM), în valoare de 262 de milioane de dolari, ajută agricultorii în tranziţia către o producţie agricolă de valoare înaltă, reabilitează importantele sisteme de irigare, precum şi acordă împrumuturi întreprinderilor agricole. În cadrul programelor de schimb academic finanţate de SUA delegaţii din Republica Moldova, în special din industria vinului şi a merelor, vin în Statele Unite cu scopul de a face schimb de experienţă cu colegii lor americani si pentru a extinde reţelele de comerţ”.

"Toate aceste programe, elaborate şi implementate împreună cu partenerii noştri din Uniunea Europeană, tind să conducă sectorul agricol din Republica Moldova pe o cale modernă de creştere economică şi oportunităţi extinse. Sîntem încrezători că modernizarea şi diversificarea agriculturii Republicii Moldova va continua să aducă beneficii reale agricultorilor moldoveni şi sîntem nespus de mîndri de ajutorul pe care îl acordăm acestora", se subliniază în comunicatul de presă al Ambasadei SUA.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?