Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4007

Vineri expiră termenul de contestare a legilor adoptate de Guvern

23 iul. 2014,, 17:15   Politică
4214 2
Foto: tribuna.md
Vineri expiră termenul de contestare a legilor, pentru care Guvernul şi-a asumat responsabilitate faţă de Parlament. Preşedintele Comisiei parlamentare juridică, numiri şi imunităţi, deputat din partea Partidului Democrat, Raisa Apolschi, a comunicat agenției "Infotag" că legile vor intra în vigoare după ce vor expira 72 de ore din momentul în care acestea au fost prezentate deputaţilor.

În perioada indicată documentele pot fi contestate. Pentru aceasta este necesar ca deputaţii să înregistreze în parlament o iniţiativă de exprimare a moţiunii de cenzură Guvernului. Această cerinţă, potrivit legislaţiei, trebuie să fie susţinută de cel puţin un sfert din numărul total de deputaţi. Potrivit experţilor, iniţiativa poate fi înregistrată doar de deputaţii din fracţiunea Partidului Comuniştilor (PCRM). Ei au boicotat ultimele două şedinţe ale Parlamentului, dar fracţiunea a făcut o declaraţie în care a criticat decizia Guvernului de a-şi asuma răspundere faţă de Parlament pentru adoptarea a 11 legi. Comuniştii au numit acest gest "un truc electoral", dar nu au afirmat că vor contesta legile adoptate prin exprimarea moţiunii de cenzură Guvernului.

"Vineri expiră termenul de contestare a acţiunilor Guvernului. Mulţi deputaţi din PCRM sînt deja în vacanţă şi au plecat din Chişinău. Însă, chiar dacă comuniştii vor găsi numărul necesar de voturi pentru înregistrarea iniţiativei de exprimare a moţiunii de cenzură Guvernului, Coaliţia Pro-Europeană nu va susţine documentul", a spus Apolschi.

Potrivit ei, "situaţia dată poate fi discutată doar din punct de vedere teoretic, ținînd cont de prevederile legislaţiei".

Comentînd declaraţiile unui deputat liberal cu privire la posibilitatea de a contesta legile la Curtea Constituţională, Apolschi a fost de acord că "acest fapt este prevăzut în legislaţie". "În cazul în care un grup de deputaţi contestă la Curtea Constituţională legile adoptate de guvern şi instanţa declară un document sau altul necorespunzător Constituţiei, se anulează doar actul legislativ în cauză. Totodată, guvernul nu este destituit, cum este în cazul exprimării moţiunii de cenzură", a spus deputatul.

Ieri Guvernul şi-a asumat responsabilitatea în faţa Parlamentului pentru 11 legi, pe care legislativul nu a reuşit să le adopte în cadrul sesiunii actuale. Miercuri legile au fost publicate în Monitorul Oficial. Acestea sînt acte normative privind ridicarea imunităţii judecătorilor şi lichidarea Curţii de Apel Bender; răspunderea disciplinară a judecătorilor; spălarea banilor; modificarea legislaţiei privind sectorul bancar; garanţiile reale mobiliare – gajul bunurilor mobiliare; aprobarea Nomenclaturii combinate a mărfurilor; finanţele publice şi responsabilitatea bugetar-fiscală; modificarea şi completarea Legii bugetului de stat pentru anul 2014; modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014; organizarea şi funcţionarea Serviciului naţional unic pentru apelurile de urgenţă 112.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?